George Copos a plans, astazi, la inceputul sedintei de judecata din dosarul Loteria I, de la Tribunalul Bucuresti, situatia fiind sesizata si de presedintele completului, care a intrebat ce se intampla, niciunul dintre avocatii omului de afaceri neputand sa dea explicatii.

George Copos a fost adus joi de la Penitenciarul Rahova la Tribunalul Bucuresti, unde se judeca dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Compania Loteria Romana.

In momentul in care a fost dus in sala, cu catuse la maini, Copos a discutat cateva minute cu avocatii sai si imediat dupa inceperea sedintei de judecata, cand s-a asezat pe banca din boxa acuzatilor, a inceput sa planga, potrivit Mediafax.

Situatia a fost sesizata de presedintele completului, care a intrebat ce se intampla, insa niciunul dintre aparatorii lui Copos nu a putut oferi o explicatie.

Dosarul Loteria: George Copos

In dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit sa fie ultimul termen de judecata. Completul de judecata a intrat insa in deliberari, pentru a stabili daca va amana dezbaterile finale, dupa ce avocatii inculpatilor au inaintat mai multe cereri in acest sens. Aparatorii inculpatilor au spus ca dezbaterile ar trebui amanate pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta in cazul sesizarii privind modul de aplicare a legii penale mai favorabile, precizand ca o solutie in acest sens este asteptata in 2 iunie.

George Copos este incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

Dosarul Loteria I: detalii despre condamnare

In dosarul Loteria I, George Copos a fost condamnat, in 29 ianuarie, de Judecatoria Sectorului 2, la patru ani de inchisoare cu executare.

Instanta i-a condamnat atunci la cate patru ani de inchisoare si pe Gilio Giuzepe Roza si Stelian Ioan Ratiu, pentru evaziune fiscala, precum si pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Totodata, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Instanta le-a interzis celor cinci dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de cinci, respectiv patru ani dupa executarea pedepsei.

Totodata, instanta i-a obligat pe Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Rosa - ambii in solidar cu partile responsabile civilmente SC Ana Electronic si SC Romtur GM Impex, precum si pe Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, sa plateasca ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit.
Instanta a mai dispus ca, in solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Ratiu si Gabriel Rogoveanu sa plateasca ANAF 166.217 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Ratiu mai trebuie sa plateasca ANAF despagubiri materiale de 8.800 de lei, precum si majorari, penalitati si dobanzi la aceasta suma.
Instanta a constatat ca partea responsabila civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiata din evidentele Registrului Comertului.
Judecatoria Sectorului 2 a mentinut sechestrul asigurator dispus de procurori in cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, si in cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro si 910,50 lei.
Decizia instantei a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.
Omul de afaceri George Copos, actionar la firme din grupul Ana, a fost trimis in judecata in iunie 2006, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepremier.
Alaturi de el sunt judecati pentru evaziune fiscala, in dosarul Loteria I, Gilio Giuzepe Roza, actionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei "ProRapid", precum si Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International).
Totodata, au fost trimisi in judecata Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscala.
Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).
Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Romtur GM Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Romana, sustin anchetatorii.
Acelasi mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu.
In rechizitoriu se mai arata ca Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) - a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.
In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii au mentionat, in dosar, ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.
Procurorii au mai mentionat ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri