Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat ca ANAF isi propune sa imbunatateasca departamentul de preturi de transfer, urmand sa primeasca consultanta pe acest domeniu de la fiscul din Marea Britanie. Finantele au avut recent si o intalnire cu membri ai BIG 4 pentru a discuta problemele din legislatia preturilor de transfer.

Ea a precizat ca Ministerul de Finante lucreaza la modificarea legislatiei secundare care reglementeaza preturile de transfer si se bazeaza pe consultarile cu cele mai mari firme de consultanta fiscala din piata si pe sprijinul fiscului din Marea Britanie. De asemenea, Finantele au in proiect si rescrierea Codului Fiscal pana in vara.

Problema preturilor de transfer apare atunci cand vorbim de tranzactii intre persoane afiliate, adica tranzactii intre societati care fac parte din cadrul aceluiasi grup, fie ca este vorba de transferuri de bunuri sau drepturi de proprietate intelectuala, prestari de servicii sau alte tipuri de tranzctii. Aceste tranzactii trebuie sa respecte principiul valorii de piata, care presupune ca preturile utilizate in aceste tranzactii sa fie egale cu cele care s-ar fi perceput intre persoane independente, in circumstante economice similare.

Surse din piata de consultanta au declarat pentru wall-street.ro ca, la intalnirea din urma cu doua saptamani, reprezentantii BIG4 au avut o discutie constructiva cu privire la modificarea legislatiei preturilor de transfer.

Ajustarile pe care ANAF ar putea sa le faca, in urma acestei mese rotunde, vizeaza modificarea termenului de depunere al dosarelor de preturi de transfer, perioada de timp in care Fiscul poate sa mai ceara dosarul de preturi de transfer dupa depunerea declaratiilor sau nivelul de materialitate.

"Fiscul poate cere realizarea unui dosar de transfer chiar si pentru o factura de 1.000 de euro, dar ar putea fi introdus un prag de 50.000 - 100.000 de euro de la care ANAF sa verifice dosarul. In cazul tranzactiilor mici, costa mai mult sa faci un dosar de preturi de transfer"

Totodata, Ioana Petrescu a precizat vineri ca Fiscul a incheiat pentru prima data in ultimii 6 ani o intelegere cu o multinationala privind preturile de transfer. Practic, aceasta companie multinationala pe care ministrul de Finante nu a dezvaluit-o a cazut la intelegere cu reprezentantii ANAF pentru plata unor sume prestabilite aferente preturilor de transfer, iar Fiscul nu ii va mai verifica dosarele de preturi de transfer un anumit numar de ani. Este o situatie in care ambele parti castiga, Fiscul incaseaza in mod sigur o anumita suma de bani, fara a mai cheltui resurse pentru analiza dosarelor, iar multinationala nu mai are bataie de cap cu birocratia.

Conform Ioanei Petrescu, preturile de transfer sunt un mod de a evita anumite impozite, aceasta practica nefiind incadrata ca evaziune fiscala. Multinationalele platesc o armata de consultanti pentru a face dosarele de preturi de transfer si optimizarea fiscala pe acest segment.

In acelasi timp, tanara ministra de Finante a declarat, lasand impresia ca specialistii ANAF ce se ocupa de preturile de transfer sunt depasiti de experienta mult mai mare a consultantilor din BIG 4, ca la finalul acestei luni Fiscul va tine un concurs pentru angajarea mai multor persoane cu experienta in departamentul de preturi de transfer si solutii fiscale individuale.

Tot cu ocazia unei conferinte de vineri, Ioana Petrescu a intrat in disputa cu seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, cu privire la impactul bugetar al scutirii de impozit a profitului reinvestit.

Dumitru a sustinut ca Ministerul de Finante a subestimat mult impactul bugetar al acestei masuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri