Radu Nemes, cercetat in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, alaturi de sotia sa Diana Nemes, de Sorin Blejnar si de Codrut Marta, a fost extradat din SUA, acesta fiind dus, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, pentru confirmarea mandatului de arestare emis pe numele lui in 2012.

Surse judiciare au declarat ca Radu Nemes a fost preluat din Statele Unite ale Americii de o escorta a Politiei Romane, acesta fiind adus la Bucuresti cu o cursa de linie. De la Aeroportul "Henri Coanda", Radu Nemes va fi dus la Curtea de Apel Bucuresti, in fata unui judecator de drepturi si libertati, care sa confirme mandatul de arestare in lipsa emis pe numele acestuia in iulie 2012.

Radu Nemes ar urma sa fie audiat vineri de procurorii DNA, au precizat sursele citate. Curtea Districtuala Washington a dispus extradarea in Romania a lui Radu Nemes, a anuntat joi Ministerul Justitiei, precizand ca a colaborat in acest caz cu FBI, Directia Nationala Anticoruptie, Politia Romana si Ambasada Romaniei la Washington.

"Curtea Districtuala a Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Vest Washington a dispus extradarea in Romania a cetatenilor romani Nemes Radu si Nemes Diana Marina. Procedura de extradare a fost una simplificata si s-a desfasurat in baza Tratatului de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnat la Bucuresti, la 10 septembrie 2007, ratificat de Romania prin Legea nr. 111 din 15 mai 2008", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei, informeaza Mediafax.

Radu Nemes a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA, in baza cererii de extradare transmisa, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Politiei Romane, in localitatea Yelm, statul american Washington. Diana Nemes a fost extradata din SUA in 7 mai, Curtea de Apel Bucuresti confirmand, in aceeasi zi, mandatul de arestare preventiva emis pe numele acesteia in iulie 2012. Aceasta a contestat decizia si a cerut instantei supreme, in 9 mai, sa fie eliberata, pe motiv ca este insarcinata in luna a opta si ca nu s-a sustras urmaririi penale, insa solicitarea a fost respinsa.

Un judecator de la un tribunal federal din SUA a semnat in 5 mai ordinul de extradare a Dianei Nemes in Romania. In cazul lui Radu Nemes, atunci nu exista o hotarare judecatoreasca, intrucat acesta contestase extradarea.

Sotii Radu si Diana Nemes sunt cercetati de Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, alaturi de fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta Dan Secareanu si mai multi administratori de firme.

Radu Nemes, considerat de procurori coordonatorul grupului infractional organizat, si Diana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala. Pe numele sotilor Nemes a fost emis, in 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventiva in lipsa. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventiva in lipsa si pentru Codrut Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, acesta fiind disparut din 25 mai 2012 si dat in urmarire internationala din 30 mai.

Directia Nationala Anticoruptie arata, in referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane in acest dosar, ca Marta a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu omului de afaceri Radu Nemes, cu Sorin Blejnar si ANAF.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemes, Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Diana Nemes, in varsta de 38 de ani, insarcinata cu al treilea copil, si sotul ei detin proprietati in Yelm. Cei doi sunt suspectati de investigatori federali americani ca au utilizat suma de trei milioane de dolari, in urma unor operatiuni de spalare de bani, pentru a cumpara o locuinta si ca ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit site-ului Seattleepi.com.

O investigatie condusa de FBI este in curs asupra unor presupuse operatiuni de spalare de bani de catre familia Nemes si alte persoane care ar opera in Washington, dar pana in prezent ei nu au fost acuzati de comiterea vreunei infractiuni in Statele Unite, a precizat sursa citata.

Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a inceput sa investigheze familia Nemes, impreuna cu autoritati romane, inca din 2012, dupa ce s-a descoperit ca acestia traiau la Yelm. Investigatorii sustin ca familia Nemes ar fi spalat banii obtinuti din evaziune fiscala prin banci din Dubai si Statele Unite, inainte sa fuga din Romania. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme in Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spalarea banilor.

Sursa foto: Barbat in catuse/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri