Romania ocupa a doua pozitie in regiune in ceea ce priveste costurile pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata. Antreprenorii au nevoie de un aport la capitalul social de numai 45 de euro, in timp ce in Slovacia ar avea nevoie de 5.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Accace.

Prima pozitie in acest clasament este ocupata de Cehia, unde capitalul minim pentru infiintarea unui SRL este de numai 1 euro. La polul opus se afla Slovacia, unde este necesara o suma minima de 5.000 euro pentru infiintarea unui SRL. Nici in Ungaria sau Polonia acest cost nu este redus, fiind necesar un capital minim de 1.737 euro, respectiv 1.200 euro.

Sursa foto: www.accace.com

Paradoxal, Cehia are cel mai mare cost pentru infiintarea unei societati pe actiuni (S.A.), capitalul minim pentru infiintarea unei astfel de companii fiind de 72.930 euro, in timp ce in Ungaria este necesara suma de 69.462 euro. Romania se claseaza pe locul al treilea in acest top, la egalitate cu Slovacia, cu un capital minim de 25.000 euro, cel mai redus cost fiind in Polonia, de 24.000 euro.

Desigur, pe langa sumele minime necesare infiintarii exista si anumite taxe administrative, acestea variind de asemenea de la tara la tara. "In Romania, in afara de plata capitalului social este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maxim 400 de lei", a precizat Elena Radu, Junior Corporate Services Consultant Accace.

Pe de alta parte, Romania este in prima jumatate a clasamentului mondial in ceea ce priveste usurinta de a face afaceri, ocupand locul 73 din 189, ceea ce insemana ca, in pofida capitalului mic necesar pentru a infiinta o firma, antreprenorii se confrunta si cu alte obstacole ce tin de autorizatii, birocratie sau taxe.

Sursa: Consiliul Fiscal

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri