Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost retinut de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de abuz in serviciu, dupa ce a imputernicit o firma care nu avea drept asistenta juridica sa ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Popescu este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in scopul obtinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave. Potrivit anchetatorilor, in perioada 10 noiembrie 2011 - 9 octombrie 2012, Viorel Popescu, in calitate de director general al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), "nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei, cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodata, foloase materiale necuvenite pentru o firma privata", potrivit Mediafax.

DNA precizeaza ca RATB si respectiva firma, care nu avea drept asistenta juridica si reprezentare in instanta, au incheiat, la 13 martie 2012, un contract de prestari servicii juridice. "Din continutul contractului rezulta ca R.A.T.B., prin inculpatul Popescu Viorel, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la CASMB, in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu CASMB. Din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de CASMB fata de RATB, in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control", arata procurorii anticoruptie.

De altfel, sustine DNA, conducerea regiei cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai sai, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incat aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private, prin acel contract. In baza contractului de consultanta juridica, RATB a facut plati "nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti", potrivit DNA.

RATB a acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public

In acest dosar, cercetarile au fost demarate ca urmare a unei sesizari formulate de Corpul de Control al premierului. Viorel Popescu va fi prezentat, sambata, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva. In cauza, anchetatorii au facut perchezitii domiciliare la opt adrese din Bucuresti. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI). In primavara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea RATB in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

In nota de control s-a aratat, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Viorel Popescu a fost ales in functiile de presedinte al Consiliului de Adminsitratie al RATB si de director al regiei la 10 noiembrie 2011. El a condus RATB pana in 4 septembrie 2012, cand a fost revocat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din Consiliul de Administratie ale regiei, ceea ce a dus automat si la pierderea postului de director. Reprezentantilor USL in CGMB spuneau atunci ca Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri