Claudiu Dumbraveanu, vicepresedintele ANRE, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, vor fi cercetati sub control judiciar in dosarul in care sunt suspectati de fapte de coruptie, potrivit unei decizii luate marti de Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Decizia CAB este definitiva, relateaza Mediafax. In 7 iunie, Tribunalul Bucuresti a hotarat ca cei trei sa fie cercetati in libertate, decizia fiind contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit motivarii deciziei de cercetare in libertate, luata de Tribunalul Bucuresti, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obtinute de vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu este "pur speculativa si nesustinuta de materialul de urmarire penala".
"Judecatorul de drepturi si libertati constata ca materialul probator administrat pana la acest moment procesual, nu releva existenta unor probe si nici chiar existenta unor indicii temeinice, din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca inculpatii au savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati. (...) In conditiile in care nu au fost audiati factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentantii SC E.I., persoanele implicate in atribuirea celor doua contracte ori in lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obtinute (...) este pur speculativa si nesustinuta de materialul de urmarire penala", arata Tribunalul, in documentul citat.

Tot in motivare se arata ca nicio arestare nu se poate baza pe impresii, intuitie, o simpla asociere de idei sau de prejudecati - etnice, religioase sau de alta natura-, indiferent de valoarea lor. "Existenta unei intelegeri intre cei trei inculpati, nu a fost nicicum contestata, astfel ca revine rolul judecatorului de drepturi si libertati sa constate, pe baza de probe, caracterul licit sau ilicit al acesteia. Foloasele trebuie pretinse si primite cu titlu de contraechivalent al conduitei pe care inculpatul Dumbraveanu, s-a angajat sa o aiba, respectiv aceea de a efectua acte contrare indatoririlor sale de serviciu", au scris judecatorii, in motivarea deciziei de cercetare a vicepresedintelui ANRE in libertate.

Procurorii anticoruptie i-au retinut, in 5 iunie, pe vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu si pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzati de luare de mita, alaturi de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mita, informa DNA. In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2013, suspectul Dumbraveanu Claudiu Sorin, vicepresedinte Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si membru al Comitetului de reglementare, a pretins si a obtinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al carei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe.

Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii, de catre Dumbraveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume: micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, inculpatul Dumbraveanu Claudiu Sorin, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, i-a pus in vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Dumbraveanu a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri