Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ramane o povara importanta in Europa Centrala si de Est, iar Romania se plaseaza pe locul 3 in regiune si pe locul 5 la nivelul intregii Uniuni Europene, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Mazars.

Mazars Central Eastern European Tax Brochure 2014

Romania are o cota standard de TVA de 24%, ceea ce o plaseaza in regiune dupa Ungaria (27% - cea mai ridicata cota din UE) si Croatia (25%). La nivelul Uniunii, tara noastra mai este depasita in ceea ce priveste cota de TVA si de Danemarca si Suedia, ambele cu 25%.

"Tendinta de crestere a TVA, manifestata incepand cu 2009 ca efect al incercarilor de reducere a deficitelor bugetelor nationale, s-a atenuat in perioada 2013-2014. In acest interval, doua tari din regiune au majorat TVA cu doua procente: Muntenegru (la 19%) si Slovenia (la 22%), fara ca schimbarea sa influenteze semnificativ cota medie calculata pentru cele 16 tari, de 21%. Nivelul este similar celui din Uniunea Europeana (21,5%)", potrivit Mazars "Central Eastern European Tax Brochure 2014".

Impozitul pe profit: scaderi ale cotelor in Slovacia si Ucraina

In perioada 2013-2014, doua state din regiune au redus cu cate un procent nivelul impozitului pe profit: Slovacia, la 22% si Ucraina, la 18%. La nivelul Uniunii Europene, in afara de Slovacia, alte doua state membre au decis sa relaxeze impozitarea directa in aceeasi perioada. Potrivit ultimului raport Eurostat, cea mai mare reducere, de 2 procente, a fost aplicata de Marea Britanie (de la 23% la 21%), aceasta fiind urmata de Slovacia (de la 23% la 22%) si Danemarca (de la 25% la 24,5%).

Romania ramane in continuare cu una dintre cele mai scazute cote de impozit pe profit (16%), atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in Europa Centrala si de Est. Cota medie ajustata la nivel regional, de 17,2%, se afla in prezent cu aproape 6 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (23,1% in 2014). Potrivit Mazars, Romania se apropie cel mai mult de Polonia, atat ca nivel al cotei aplicate (Polonia - 19%), cat si ca variatie, cele doua tari pastrand nemodificata rata de impozitare in ultimii 5 ani.

Totusi, consultantii de la Mazars iau in calcul posibilitatea ca pe termen mediu Romania sa schimbe detaliile acestei comparatii, daca mediatizata trecere la impozitarea progresiva va deveni realitate.

In Uniunea Europeana impozitul pe profit variaza intre 10% (Bulgaria) si 38% (Franta), dar Europa Centrala si de Est se caracterizeaza prin variatii mai mici de la un stat la altul ale cotelor aplicate. Cel mai mic nivel, de 9%, este in Muntenegru, iar cel mai mare de 26%, in Grecia.

Impozitul pe venit in regiune: intre cota unica si sistemul progresiv

Sistemul impozitului pe venit in cele 16 state analizate din Europa Centrala si de Est nu a suferit modificari in intervalul 2013-2014. Muntenegru ramane tara cu cea mai scazuta cota de impozit pe venit din regiune, de 9%, in timp ce ratele cele mai ridicate sunt in Austria si Slovenia (cota maxima de 50%).

Pe de alta parte, sistemul de impozitare bazat pe cota unica este aplicat in 8 din cele 16 tari, in timp ce in celelalte 8 state functioneaza sistemul cotelor progresive. Datele Eurostat indica faptul ca nici la nivelul Uniunii Europene nu au intervenit schimbari: in afara de Finlanda si Suedia, care au operat majorari ale impozitului pe venit, niciun alt stat membru nu a modificat cotele de impozitare in intervalul 2013-2014.

"Comparand variatia cotelor de impozit pe venit la nivelul regiunii cu cele din Uniunii Europene, se observa diferente la fel de mari intre tari. In Uniunea Europeana, cea mai redusa cota este cea a Bulgariei (10%), iar cele mai ridicate, de peste 55% sunt aplicate in Suedia si Danemarca. Cu 16%, Romania se incadreaza in esalonul tarilor UE cu cele mai scazute rate de impozit pe venit, alaturi de Bulgaria, Lituania si Ungaria. Analiza procentelor si a diferentelor dintre tari trebuie sa tina insa cont de multe aspecte: existenta sistemului de cote progresive de impozit in unele tari, criteriile de acordare a deducerilor fiscale, diferentele in definirea bazei impozabile", mai arata analiza Mazars.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri