Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad, Claudius Mladim, a declarat ca cei doi inspectori scolari si profesoara ridicati de procurori pentru fapte de coruptie nu erau implicati in desfasurarea bacalaureatului, profesoara fiind insa candidata pentru comisia de examinare.

Inspectorul scolar general Claudius Mladin a declarat, uni dimineata ca adjunctul sau, Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit, care preda limba romana la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad, nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, Mihai Spanu “este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane”, la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane. Seful ISJ Arad a precizat ca doar profesoara de limba romana Lavinia Bit s-a inscris pentru tragerea la sorti care va avea loc luni pentru stabilirea componentei comisiei de examinare la bacalaureat.

“Doamna Lavinia Bit era inscrisa alaturi de alti colegi, dar tragerea la sorti inca nu a avut loc. Voi cere sa se faca alte propuneri pe lista de candidati pentru componenta comisiei de examinare”, a afirmat Mladin. Acesta a adaugat ca Parchetul Tribunalului Arad nu a transmis inca Inspectoratului informatii cu privire la ancheta si ca un punct de vedere cu privire la acest caz de coruptie va fi oferit dupa ce se vor fi primite informatii de la procurori.

In noaptea de duminica spre luni, procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul.

“Din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat”, afirma procurorul de caz Codrin Gavra. Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii, iar in urma audierilor Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul. Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ zece mii de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii. Anchetatorii spun ca cercetarile vor fi extinse pentru ca au informatii ca si alti profesori ar fi fost implicati in aceasta retea, fiind intermediari care le faceau legatura parintilor cu inspectorii scolari.

Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.
Luni va avea loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.
Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri