Cererea lui Dan Voiculescu de stramutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta, se judeca in 24 septembrie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatii lui Dan Voiculescu au inaintat aceasta solicitare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul ca noul presedinte al completului de judecata nu este impartial. Cererea de stramutare a dosarului formulata de Dan Voiculescu a fost inregistrata vineri la instanta suprema, iar termenul de judecata a fost stabilit in 24 septembrie.La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecatoarea Camelia Bogdan, presedintele completului, a respins mai multe exceptii, cereri de amanare si de recuzare inaintate de avocati si a extins sechestrul pus pe averea presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, potrivit Mediafax.

Urmatorul termen in dosarul privatizarii ICA a fost stabilit de Curtea de Apel Bucuresti in 7 iulie, cand ar urma sa fie audiati inculpatii, iar aparatorii acestora ar trebui sa puna concluzii in acest proces. Presedintele completului de judecata a mentionat ca instanta va inainta o nota catre Baroul Bucuresti, pentru a desemna avocati din oficiu, in situatia in care, la urmatorul termen, aparatorii alesi ai inculpatilor nu vor putea fi prezenti pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa faca acest lucru. Instanta a stabilit sa fie extins sechestrul asigurator in cazul mai multor actiuni si terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina si Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurator pe 36 de hectare de teren din strada Garlei, pe doua seturi de peste 5.000 de actiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu si celalalt Cameliei Voiculescu, precum si pe doua seturi de 9,9 milioane de actiuni, in valoare de aproximativ doua milioane de lei, de la Compania de Cercetari Aplicate si Investigative.De asemenea, completul de judecata a extins sechestrul asigurator si pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate in aceasta cauza.

Dan Voiculescu, cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat. Dan Voiculescu declara, inainte de judecarea cauzei, ca dosarul ICA nu se apropie de final si nu se teme pentru judecarea acestuia, precizand ca s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judeca aceasta cauza, si are incredere in ea, pentru ca este documentata, "e specializata in spalarea banilor".

"Nu mi-e teama. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecator Camelia Bogdan si am vazut ca e documentata, e preocupata de studiu, are foarte multa comunicari, lucrari si e specializata in spalarea banilor. Am mare incredere ca, fiind specializata in spalarea banilor, va fi in masura sa vada cum mi-am spalat eu banii cu proprii bani. Pentru ca acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spalat niciun alt ban, ca atare comparatia cu Vintu nu are nicio legatura", a spus Dan Voiculescu.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Privatizarea frauduloasa a ICA a fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu

Tribunalul Bucuresti a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.847.000 de actiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale si a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de actiuni ICA, si acestea donate fiicei sale.
Instanta a dispus atunci mentinerea sechestrului asigurator instituit de procurorii DNA pe conturi ale lui Dan Voiculescu, pana la concurenta sumei de 20 de milioane de lei, precum si pe un imobil al acestuia din zona Kiseleff, care are o valoare estimata la 250.000 de euro. Judecatorul a mentinut si sechestrele asiguratorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpati din dosar. Astfel, au ramas sub sechestru imobilele apartinand lui Sin Gheorghe in valoare de 110.000 de euro, Vica Ene - 88.000 de euro, Mencinicopschi - 456.000 de euro, Sandu Jean Catalin - 210.000 de euro.

De asemenea, instanta a mentinut atunci sechestrul asigurator in cazul lui Sorin Pantis - pe un teren, doua apartamente si bunuri, in valoare totala de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre - pe jumatate dintr-un imobilul cu o valoare estimata de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Savulescu - pe teren si cladire cu o valoare estimata de un milion de euro si pe jumatate dintr-un alt imobil cu o valoare estimata de 95.000 de euro. Instanta a mai dispus anularea partiala a notei privind propunerea de vanzare a actiunilor gestionate de ADS la SC ICA SA Bucuresti si a celor doua exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost intocmit in fals la acea vreme de Mencinicopschi, in calitate de director general al institutului, si Sorin Pantis, in calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar. Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri