Dan Voiculescu, cercetat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetare Alimentara (ICA), a mers din nou la Politia Ilfov, fiind obligat sa se prezinte conform obligatiilor stabilite prin controlul judiciar. Masura a fost luata in cazul sau in dosarul in care este acuzat de santaj si pe care a contestat-o, urmand sa fie judecata marti, la Tribunalul Bucuresti.

La intrarea in sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, Dan Voiculescu a fost intrebat de jurnalisti daca judecatorii i-au lasat impresia ca stiu despre ce este vorba in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

"Da. E un volum de munca imens, am avut indoieli ca e greu de parcurs, dar se pare ca au capacitatea... Lucreaza ziua, noaptea, si ieri au stat acolo cu mine zece ore", a spus Voiculescu, potrivit Mediafax.

Voiculescu a stat in sediul IPJ Ilfov aproximativ zece minute. La iesirea din sediul Politiei Ilfov, Voiculescu a fost intrebat despre relatia sa cu Mugur Craciun, pe care l-ar fi propus pentru o functie de secretar de stat. Dan Voiculescu le-a reprosat jurnalistilor ca sunt in eroare si nu verifica informatiile. "Nu am niciun apropiat pe nume Mugur Craciun pe care sa-l fi propus secretar de stat si mai stiu eu ce", a spus Voiculescu.

Intrebat daca il cunoaste pe Nelu Iordache, care ar fi unul dintre denuntatorii din dosarul de santaj, Dan Voiculescu a spus ca l-a cunoscut pe acesta in urma cu 20 de ani, iar de atunci nu a mai stat de vorba cu el.
"L-am cunoscut acum 20 de ani, impreuna cu 30 de oameni de afaceri. Nu am discutat niciodata afaceri cu Nelu Iordache", a spus Voiculescu.

Dan Voiculescu a fost audiat in 3 iulie la DNA, intr-un nou dosar in care este cercetat pentru santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei incheind cu trusturile sale de presa contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Masura controlului judiciar, contestata

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand din 3 iulie, fata de Dan Voiculescu, pentru "santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (sapte acte materiale)". Dan Voiculescu a contestat masura controlului judiciar, dosarul urmand sa se judece marti 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact - n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare".
Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia.

trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri

DNA mai sustine ca un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, "desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Nicolae Palfi si Octavian Cretu, actionari la Romaqua, ar fi - potrivit unor surse judiciare - doi dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

La iesirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, Dan Voiculescu a mentionat numele lui Palfi, avand insa dubii cu privire la corectitudinea acestuia si adresandu-i-se, pentru lamuriri, avocatului sau.
Contactat de MEDIAFAX, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: "Sa lasam justitia sa lamureasca".

Potrivit unor surse judiciare citate de "Gandul", omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denuntatorii din dosarul in care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar.

Dan Voiculescu declara, sambata, la intrarea in sediul IPJ Ilfov, ca nu putea sa il santajeze pe Nelu Iordache, pentru ca ultima data l-a vazut acum 20 de ani, iar pe celalalt denuntator nici nu il cunoaste, precizand ca noul dosar este "o facatura", iar in dosarul ICA este pregatit pentru orice. "Cum poti sa santajezi pe cineva pe care nu l-ai mai vazut de 20 de ani?" a spus Dan Voiculescu.

Vacanta cu familia, suspendata

El preciza ca trebuia sa plece in iulie in vacanta cu familia, dar si-a anulat biletul si pe 3 iulie si-a trimis familia in concediu. "Probabil ca nu s-a aflat ca eu nu plec si pe 3 iulie au fost chemati vreo trei-patru ca sa dea declaratia asta (...) Procurorul trebuia sa fie informat ca mi-am anulat biletul de avion", a mai spus Voiculescu, precizand ca si-a anulat biletul pe 1 iulie, cand a aflat ca trebuie sa fie la instanta pe 6 iulie, pentru dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Din probele administrate in acest dosar rezulta ca, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arata DNA.
Potrivit DNA, pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa respecte urmatoarele obligatii, avand totodata interdictii, intre care acea de nu parasi tara fara acordul anchetatorilor.

Astfel, Voiculescu trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, el nu are voie paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorului si nici sa se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

Pericol de arest la domiciliu sau arestare preventiva

Anchetatorii i-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestarii preventive. Dan Voiculescu este judecat in alte doua dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

In dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, luni au fost audiati inculpatii, iar la final instanta a stabilit un nou termen de judecata in 4 august, cand ar urma sa dea declaratii martorii. In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal. Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri