Radu Nemes, trimis deja in judecata intr-un dosar de DNA, este suspectat de a fi luat parte la activitatea infractionala a unei grupari specializate in evaziune fiscala care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de circa 8,3 milioane de euro.

Radu Nemes a fost audiat joi de catre procurorii DIICOT Calarasi in calitate de suspect. El este acuzat de comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit anchetatorilor, exista suspiciunea ca inculpatii Tanase Mara, Dumitru Chirvasitu, George Guliu, Andrei-Florin Juganaru, Florin-Silviu Teodosiu si suspectul Radu Nemes au constituit un grup infractional organizat, punand bazele unui amplu mecanism evazionist. Ei s-au sustras de la plata accizelor aferente unor importante cantitati de motorina comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare, relateaza Mediafax.

"Pentru a face posibila aceasta situatie si a asigura functionalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpatii si suspectul Radu Nemes au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format in special din societati comerciale cu comportament de firme-fantoma, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natura a asigura interfata si a executa sarcinile nelegale ale acestora. In aceasta categorie se regasesc inculpatii Ionuta Mircea-Grigore, Nutulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihailescu Tudor, Bitu Gabriel, dar si contabila Cozma Mariana", potrivit DIICOT.

Conform procurorilor, gruparea a beneficiat de sprijinul reprezentantilor statului cu atributii pe linia supravegherii, controlului si monitorizarii activitatii desfasurate inculpati. Astfel, ei au fost ajutati chiar de directorul regionalei judetene a Agentiei Nationale Vamale, Ion Voicu, precum si de alti angajati ai acestei institutii si anume inspectorii vamali - Anton Andrei, Adrian Andronescu si Dan Nicolescu, toti trei fiind inculpati.

"Avand in vedere amploarea activitatilor infractionale desfasurate de inculpati, pe parcursul derularilor activitatilor au mai fost angrenate in acest mecanism si alte persoane a caror contributie si implicare nu au avut insa aceeasi semnificatie cu a celor deja mentionate. Este vorba despre suspectii: Gimpirea Florentina, Olteanu Razvan-Mihai, Ionuta Mircea, Radu Alexandru-Bogdan si Belba Nicolae", potrivit anchetatorilor.

Societate infiintata pe post de intermediar

Conform sursei citate, mecanismul creat a fost unul cat se poate de simplu. Membrii de baza ai gruparii, dar si cei care au sprijinit gruparea – acestia facand posibila functionarea intregului sistem – au utilizat o societate nou infiintata (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrarii acesteia in produse inferioare sau subproduse.

In realitate, societatea nu a desfasurat nicio activitate productiva, prelucrativa, ci intreaga cantitate de motorina Euro 5 (11.958,965 de tone) achizitionata in regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportata direct catre companii specializate in distributia carburantilor si vanduta ca atare.

"Pentru a crea o aparenta de legalitate, insa, in circuitul documentelor au fost inserate date conform carora motorina ar fi fost dusa in antrepozitul de la Calarasi, unde urma a fi prelucrata si livrata apoi sub forma de subprodus catre firme cu comportament de societati fantoma (nu platesc taxe si impozite, nu depun bilanturi contabile, au sedii sociale fictive, au asociati si administratori interpusi, unii semianalfabeti), tocmai pentru a nu se putea stabili destinatia finala si reala a carburantului achizitionat in conditii speciale si avantajoase", potrivit DIICOT.

Radu Nemes a mai fost trimis in judecata de DNA pentru fapte asemanatoare. Alaturi de fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar si de sotia sa, Diana Nemes, Radu Nemes va fi judecat pentru fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri