ANAF asteapta comunicarea oficiala din partea autoritatilor judiciare, in speta din partea DNA, prin care sunt nominalizate masurile dispuse in cazul bunurilor confiscate de la familia Voiculescu, ca urmare a condamnarii definitive a omului de afaceri la 10 ani de inchisoare.

"Referitor la solicitarea dumneavoastra va informam ca de indata ce ii va fi comunicata oficial de catre autoritatile abilitate o sentinta/decizie judecatoreasca definitiva prin care sunt nominalizate masurile dispuse de catre instanta judecatoreasca, respectiv executarea sau confiscarea unor bunuri mobile/imobile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin intermediul unitatilor sale fiscale subordonate, va pune in aplicare masurile dispuse, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, respectiv Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in ceea ce priveste masura confiscarii, prevederile Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului", se arata in raspunsul ANAF catre wall-street.ro.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, declara luni ca Directia a fost desemnata de instanta sa identifice si sa indisponibilizeze conturi si imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, insa de executarea silita se va ocupa statul, adica Ministerul Finantelor Publice prin intermediul ANAF.

Kovesi a subliniat ca, asa cum se arata foarte clar in decizia definitiva a instantei, DNA a fost desemnata nu ca organ de executare, ci de identificare a acestor bunuri si de indisponibilizare a lor. Mai departe, DNA va comunica institutiilor care au atributii de executare, in speta Ministerului Finantelor, ce bunuri au fost identificate. De asemenea, DNA va urmari modul in care s-a realizat procedura de executare, iar cand constata ca a fost recuperat prejudiciul asa cum a hotarat instanta, activitata Directiei in acest caz inceteaza.

Kovesi a reafirmat ca postul de televiziune Antena 3 nu are calitate in acest dosar, fiind doar chirias intr-o cladire a unei societati comerciale in cazul careia instanta a dispus confiscarea. Dupa ce cladirea trece in proprietatea statului, in urma executarii silite, de care se obicei se ocupa Ministerul Finantelor, de obicei prin ANAF, se va stabili ce se intampla mai departe cu cladirea, daca ea va fi vanduta la licitatie. Kovesi a precizat ca nu este treaba DNA daca, mai departe, contractul de inchiriere a cladirii incheiat cu Antena 3 va fi sau nu prelungit de noul proprietar al imobilului.

Care sunt activele confiscate de la familia Voiculescu

Curtea de Apel a decis ca sediul posturilor Antena si cel al grupului de firme Grivco sa fie confiscate. Totodata, magistratii de la CAB au decis sa ii confiste lui Dan Voiculescu si penthouse-ul din Soseaua Kisseleff, cu o valoare estimata de 250.000 de euro. De asemenea, i se confisca lui Voiculescu suma de 3,52 milioane dolari plus TVA aferent, ce reprezinta chiria pe care a incasat-o in baza contractului de inchiriere a spatiului Grivco de catre Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanta a dispus confiscarea bunurilor mobile si imobile si a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate in tara sau in strainatate.

Instanta a mai dispus, in cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are in conturi pana la concurenta sumei de 15 milioane lei, la BRD, si pana la concurenta sumei de 5 milioane lei, la RBS Bank. Cameliei Voiculescu ii va fi confiscata suma de 2,98 milioane lei reprezentand contravaloarea a 9,95 milioane actiuni detinute la ICA, donate de Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2,98 milioane lei, reprezentand contravaloarea a 9,95 milioane de actiuni detinute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatal sau.

Totodata, de la Camelia si Corina Voiculescu se confisca sumele donate de Dan Voiculescu in urma inchirierii spatiului Grivco catre Romtelecom. De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea mai multor imobile apatinand celorlalti inculpati. Seful DNA impreuna cu ANAF si alte institutii competente urmeaza sa stabileasca modul concret in care vor fi recuperate aceste sume. Astfel cele doua institutii vor puta colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalitatii din cadrul Ministerului Justitiei, Oficiul National al Registrului Comertului, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Autoritatea Nationala a Vamilor, BNR, Politia Romana, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au mai dispus si sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei. Aceasta institutie trebuie sa faca verificari pentru identificarea bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Voiculescu si a fiicelor sale, inclusiv a conturilor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati, directori sau administratori, situate in tara sau in strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri