ANAF a inceput procedurile de confiscare a terenurilor si cladirilor Grivco si Antena. Fiscul va ra raporta periodic catre DNA stadiul procesului de trecere in proprietatea statului a imobilelor indicate in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

"Noi, prin cele doua unitati teritoriale de administrare, Administratia Sectorului 1 si Administratia judetului Ilfov, am demarat procedurile de executare si ducerea la indeplinire a dispozitiei deciziei Curtii de Apel. Ducem la indeplinire aceasta sarcina raportand periodic inclusiv DNA, care a instituit mare parte din masurile asiguratorii, privind stadiul ducerii la indeplinere a acestor masuri", a declarat pentru Mediafax presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.
El a desemnat la nivelul central al ANAF un director general adjunct care coordoneaza aceast proces, avand si sustinerea de specialitate a Ministerului Finantelor Publice, intrucat la masurile de confiscare si trecere in proprietatea statului procedurile tin de minister.

"Unitatea care este desemnata sa execute nu face altceva decat sa solicite inscrierea la cartea funciara in baza titlului executoriu, adica decizia instantei de judecata. Inregistrarea bunurilor respective ca fiind proprietatea Ministerului Finantelor Publice. Pocedurile sunt in derulare, nu stiu cu precizie cat dureaza", a adaugat Diaconu.
Seful Fiscului a aratat ca este un caz relativ simplu pentru ANAF, intrucat procurorii au identificat si introdus in mod foarte clar bunurile care urmeaza a fi executate. "Aici nu-si permite nimeni sa nu duca la indeplinire (...) Dupa parerea mea, ce este acolo este o masura de confiscare extinsa si confiscare in sine, care e generata de infractiuni, nu este legata de prejudiciu in minuta deciziei. Le consideram noi ca sunt consecinta infractiunii, dar, separat de asta, avem un prejudiciu de 60 de milioane euro, dar pe masuri asiguratorii vechi si pe alea viitoare. Decizia spune ca le vom indentifica", a mai spus Diaconu.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 8 august, in dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, si pe Sorin Pantis, fost ministru, la sapte ani de inchisoare. In acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanta dispunand confiscarea mai multor imobile apatinand inculpatilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena si cel al grupului de firme Grivco.

Totodata, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis confiscarea de la Dan Voiculescu a penthouse-ul din Soseaua Kisseleff, cu o valoare estimata de 250.000 de euro. De asemenea, trebuie sa i se confiste lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezinta chiria pe care a incasat-o in baza contractului de inchiriere a spatiului Grivco de catre Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanta a dispus confiscarea bunurilor mobile si imobile si a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate in tara sau in strainatate.

Instanta a mai dispus, in cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are in conturi pana la concurenta sumei de 15 milioane de lei, la BRD, si pana la concurenta sumei de cinci milioane de lei, la RBS Bank.
De asemenea, Cameliei Voiculescu ii va fi confiscata suma de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.947.861 actiuni detinute la ICA, donate de Dan Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentand contravaloarea a 9.947.862 de actiuni detinute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatal sau. Totodata, de la Camelia si Corina Voiculescu trebuie sa fie confiscate sumele donate de Dan Voiculescu in urma inchirierii spatiului Grivco catre Romtelecom.

In cazul lui Dan Voiculescu, pentru doua din dispozitiile instantei a fost desemnat pentru punerea in executare procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie: una legata de identificarea de bunuri mobile, imobile, conturi pentru aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare speciala) si cealalta privind aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare extinsa). Potrivit actelor din dosar, in ce priveste confiscarea speciala a sumei de peste trei milioane de dolari plus TVA, s-au dispus masuri asiguratorii, respectiv identificarea bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Voiculescu, conturi la societati comerciale unde acesta este imputernicit, administrator, beneficiar real sau asociat in tara si strainatate. Dupa identificarea acestor bunuri, trebuie puse in executare, pana se ajunge la suma de peste trei milioane de dolari plus TVA confiscata special.

Conform dispozitiilor instantei, procurorul sef al DNA trebuie sa identificare bunuri si conturi, in scopul aplicarii sechestrului asigurator pentru confiscarea speciala. In acest sens, vor fi facute demersuri la Ministerul Justitiei, Biroul de recuperarea a creantelor din statele membre UE, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Oficiul Registrului Comertului, Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor. Concret, procurorul sef al DNA trimite copia minutei deciziei instantei la procurorul sef al sectiei care a facut rechizitoriul si ii cere sa faca demersurile la institutiile mentionate in document sa identifice bunurile si conturile care vor fi puse sub sechestru. Dupa ce aceste bunuri sunt identificate, situatia este trimisa procurorului sef al DNA, iar acesta informeaza instanta, care la randul sau dispune organelor de executare ale statului sa confiste special.

Aceeasi procedura este urmata si in cazul executarii sechestrului asigurator asupra imobilului din Soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, compus din teren in suprafata de 4.184 de metri patrati si constructii de 3.140 de metri patrati. In acest caz, dupa ce procurorul sef al DNA trimite copia minutei deciziei instantei la procurorul sef al sectiei care a intocmit rechizitoriul din dosarul ICA, se aduce la cunostinta detinatorilor imobilului ca acesta este sechestrat. Dupa ce este pus sechestrul pe acest imobil, situatia este transmisa procurorului sef al DNA, iar acesta informeaza instanta ca a aplicat sechestrul asigurator.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat luni, la Adevarul Live, ca Directia a fost desemnata de instanta sa identifice si sa indisponibilizeze conturi si imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, dar executarea o va face statul, prin Ministerul Finantelor, Antena 3 nefiind parte in cauza. In acest context, Kovesi a spus ca neaga categoric afirmatia ca Antena 3 este confiscata de DNA sau de orice alta institutie a statului, intrucat Antena 3 nu a avut nicio calitate in acest proces, in care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care si Dan Voiculescu.

Codruta Kovesi a subliniat ca jurnalistii de la Antena 3 nu au fost implicati in dosarul ICA si nu s-a dispus de catre instanta, prin decizia definitiva, confiscarea unor bunuri de la acestia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro. Fiicele lui Dan Voiculescu, Corina si Camelia, au depus in 14 august, la Tribunalul Bucuresti, doua contestatii la executare in cazul sechestrului dispus prin decizia definitiva data in dosarul privind privatizarea ICA, in care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro. Contestatia Cameliei Voiculescu a fost respinsa, pe 25 august, de instanta, cealalta contestatie avand termen de judecata vineri.
Avocatul Corinei Voiculescu a depus vineri, la Tribunalul Buvcuresti, o cerere de retragere a contestatiei facute impotriva deciziei Curtii de Apel de confiscare a mai multor sume de bani apartinand clientei sale, in cadrul solutionarii dosarului ICA.

Si compania Grivco, fondata de Dan Voiculescu, si fostul Institut de Cercetari Alimentare (ICA), in prezent Compania de Cercetari Aplicative si Investitii, au contestat in instanta sechestrul pus de judecatori prin sentinta data in dosarul privind privatizarea ICA. Contestatia Grivco a fost de asemnea respinsa, in 26 august, in timp ce cea inaintata de Compania de Cercetari Aplicative si Investitii va fi analizata de judecatori in 1 septembrie.
Deciziile de respingere a contestatiilor nu sunt definitive, putand fi atacate la Curtea de Apel Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri