DNA a inceput urmarirea penala "in rem", pentru abuz in serviciu, in cazul vicepremierului Liviu Dragnea, ca urmare a plangerii presedintelui PNL, Klaus Iohannis. Candidatul ACL la prezidentiale a facut o plangere pe numele lui Dragnea dupa initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru Mediafax, ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem", doar cu privire la fapta, respectiv pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite. Procurorii urmeaza sa decida daca vor extinde urmarirea penala si cu privire la persoane, au precizat sursele citate.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus in 9 septembrie, o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea Ordonantei de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali pentru 45 de zile. Plangerea penala a fost semnata de Klaus Iohannis, "impotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal".

Iohannis reclama faptul ca "au fost aduse vatamari" prin OUG 55/2014 tuturor candidatilor la alegerile prezidentiale si in general interesului public care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate. Klaus Iohannis a explicat ca plangerea penala este "ultima solutie pentru a gasi explicatii" in privinta acestui act normativ, in conditiile in care Executivul a refuzat sa dea aceste explicatii.

"(Plangerea penala - n.r.) a fost ultima solutie pentru a gasi explicatii acolo. Guvernul a refuzat sistematic sa ne explice de ce a intarziat publicarea, de ce a schimbat textul care a fost trimis spre consultare si a venit cu un text modificat in final in ordonanta de urgenta. Guvernul a refuzat sa ne dea raspunsuri. Avocatul Poporului a fost sesizat. Nu a venit cu niciun raspuns. Ne amana de la o saptamana la alta, cum ne-a obisnuit deja si cu Legea Educatiei, si cu Ordonanta 45. Si atunci am apelat la institutia statului care este indrituita sa faca lumina in aceasta speta, care este in acest caz DNA", a spus Klaus Iohannis. Intrebat daca il considera pe Liviu Dragnea drept unic responsabil pentru adoptarea acestui act normativ, liderul liberal a raspuns ca DNA va trebui ca, in urma cercetarilor, sa stabileasca daca sunt si alti responsabili si sa se indrepte impotriva lor.

"Eu m-am indreptat impotriva initiatorului acestei ordonante, iar daca DNA constata ca este o fapta penala care implica mai multi, atunci din oficiu se va autosesiza si va extinde cercetarile. Noi nu avem date, nu reusim sa aflam ce se intampla in interiorul Guvernului, nu intelegem motivatiile pentru care Guvernul, cu toate avertizarile si de la noi si de la altii, a procedat totusi la aprobarea acestei ordonante. Si atunci trebuie sa intervina cineva care prin lege are dreptul sa mearga si sa verifice concret cum si de ce", a mai spus Iohannis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri