Fostul consilier judetean PDL din Sibiu Dumitru Domnariu, care detine mai multe afaceri in domeniul vanzarii de carburanti, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DIICOT, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 34 de milioane de lei.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Dumitru Domnariu, consilier judetean PDL in mandatul 2008 - 2012, a fost ridicat de la locuinta sa din Sibiu, iar printre cei care vor fi dusi la audieri la DIICOT Timisoara se afla si fostul cumnat al acestuia Adrian Nicoara, care este si partenerul sau de afaceri, precum si alte sase persoane. Conform acelorasi surse, toti cei ridicati in dosarul de evaziune fiscala instrumentat de DIICOT – Biroul Teritorial Timisoara au afaceri cu petrol sau sunt implicati in astfel de afaceri, printre ei fiind si Pavel Ghise, care detine mai multe benzinarii si hoteluri in Sibiu, potrivit Mediafax.

In perioada in care a fost consilier judetean, Dumitru Domnariu a incheiat prin firmele sale mai multe contracte cu institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean Sibiu, printre institutiile cu care se afla in relatie contractuala numarandu-se SC Drumuri si Poduri SA, astfel ca ANI l-a gasit incompatibil.

In niciuna dintre declaratiile de interese depuse din 2008, in calitate de consilier judetean, Domnariu nu a mentionat ca ar fi avut vreun contract cu statul. Presa locala din Sibiu a scris, in repetate randuri, ca in perioada 2008-2010 SC Euroil, firma detinuta de Dumitru Domnariu si de Adrian Nicoara, a derulat contracte de cel putin trei milioane de lei cu SC Apa Canal Sibiu, societate aflata in subordinea Consiliului Local Sibiu, careia i-a furnizat, in 2008 si 2009, carburanti in valoare de 1,5 milioane de lei anual, si cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, caruia i-a furnizat carburanti de 73.000 de lei.

Dumitru Domnariu si Adrian Nicoara au fost cercetati si in dosarul fostului sef al ANAF Sorin Blejnar. Adrian Nicoara si Dumitru Domnariu au fost retinuti in acest dosar in luna martie 2013, dupa ce ofiterii Serviciului de Investigarea Fraudelor din Bucuresti i-au acuzat de evaziune fiscala, prejudiciul adus statului ridicandu-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, ca Nicoara si Domnariu, in calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comertul cu combustibil, ar fi inscris in actele contabile, dar si in alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale.

Miercuri dimineata, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii DIICOT Timisoara si politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara fac 14 perchezitii, intre care cinci la Timisoara si noua la Sibiu, in cazul unui grup infractional suspectat de evaziune fiscala.

Anchetatorii vizeaza 18 persoane, care vor fi duse la audieri in baza unor mandate de aducere, acestea fiind suspectate de constituire de grup organizat, evaziune fiscala, fals si uz de fals.

Potrivit DIICOT, in perioada 2012 - 2014, reprezentantii legali ai 11 societati comerciale au constituit un grup infractional organizat, "in scopul de a genera facturi purtatoare de TVA deductibila pentru produse energetice si, implicit, cheltuieli care sa diminueze masa impozabila, sustragandu-se astfel de la plata in intregime a obligatiilor fiscale datorate, precum si documente necesare crearii unei proveniente aparent licite a marfurilor/serviciilor introduse in circuitul comercial de catre societatile in cauza".

Membrii grupului infractional mai sunt suspectati ca au falsificat documentele de insotire sau de receptie a produselor energetice si ca au facut declaratii false cu privire la responsabilitatea juridica pentru marfa livrata referitor la faptul ca produsele energetice livrate au acciza platita si provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

Sumele de bani rezultate din aceasta activitate au fost transferate la mai multe societati comerciale nationale si internationale inactive, pentru a ascunde adevarata provenienta. Conform DIICOT, prejudiciul in acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri