Parchetul ar trebui sa aiba o prezenta mai activa in cazurile de concurenta, "puscaria" pentru managerii care incalca legislatia in domeniu avand un efect de descurajare mai puternic, desi amenzile acordate de Consiliul Concurentei sunt mari, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii, scrie Mediafax.

"Parchetul are un rol important in cazurile de incalcare a legislatiei in domeniul concurentei. Stie mai bine sa faca investigatii, are acces sa culeaga probe pe care noi nu le avem. Este important pentru noi sa avem investigatii mai bune si sa avem acces la probele obtinute de Parchet. De asemenea, as vrea sa vad o prezenta mai activa in cazurile de concurenta a Parchetului, pentru ca daca vorbim de descurajare, amenzile noastre sunt mari, dar daca le cuplam si cu puscaria pentru manageri sau pentru cei implicati, efectul de descurajare va fi si mai puternic", a spus Chiritoiu.

El a mentionat ca descurajarea incalcarilor prevederilor legale, precum si cresterea gradului de acceptare a sanctiunilor, ar trebui sa fie preocuparile principale ale Consiliului Concurentei in urmatorii ani. "As vrea sa ajungem la o faza la care sa avem mai putine incalcari ale legii concurentei si de asemenea sa avem mai multe cazuri rezolvate pe o cale mai putin conflictuala, adica nu prin procese. Stiu ca cei care traiesc din procese nu sunt foarte fericiti, dar as vrea sa ajungem sa avem mai multe rezolvari ale cazurilor in afara instantei. Pentru asta este important sa existe proceduri legale si exista in lege o serie de stimulente in acest sens, pe care le vom perfectiona cand vom modifica legea anul viitor, si trebuie sa fim un pic mai fiorosi si credibili in fata avocatilor si clientilor lor, si sa-i facem sa inteleaga ca daca nu se ajunge la o rezolvare amiabila, sanctiunea va fi confirmata de instanta", a explicat Chiritoiu.

Presedintele institutiei a mentionat ca, daca la construirea cazurilor Consiliul Concurentei sta bine, problemele apar in momentul in care trebuie sa justifice amenzile aplicate in fata instantelor. "Avem cazuri bine construite, cifrele ne sunt favorabile in acest sens. Evident ca pot fi imbunatatiri. Consiliul sta mai prost in a convinge instantele ca nivelul sanctiunilor este justificat. Trebuie sa intelegem instantele si sa avem argumente pentru a justifica nivelul amenzilor aplicate. Este important, de asemenea, sa aveam o colaborare cu instantele, sa ajungem la o intelegere a regulilor in domeniul concurentei pentru a descuraja excesiva aplecare spre litigii in acest domeniu", a adaugat Chiritoiu.

El a mentionat ca din deciziile pe care Consiliul Concurentei le emite, doar sub 10% nu sunt atacate in instanta.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri