Conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti a pus in aplicare "o forma mascata de a obtine bani" provenind din implementarea proiectelor europene, punand angajatii sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea lunar CCIB 30 - 70% din venituri, potrivit DNA.

Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), presedintele institutiei, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu, directorul general Gabriel Dan Mihut si directorul economic Laurentia Vasilescu au fost trimisi in judecata pentru accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU si abuz in serviciu, potrivit Mediafax.

Procurorii anticoruptie acuza conducerea CCIB ca a implicat 48 din cei 58 de angajati ai institutiei in desfasurarea activitatilor din cadrul proiectelor finantate cu fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, si i-a determinat sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea CCIB intre 30 si 70 la suta din veniturile salariale. "Prin urmare, fiecare dintre angajatii implicati in implementarea proiectelor trebuia sa semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform caruia intre 30% si 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de «sponsorizare», catre CCIB", au scris procurorii in rechizitoriul trimis instantei. Procurorii sustin ca angajatii primeau doar diferenta dintre suma mentionata in statele de salarii si cea trecuta in contractele de sponsorizare, precum si o chitanta cu suma retinuta.

"In acest fel, folosindu-se de autoritatea functiei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre si inculpatul Mihut Gabriel-Dan, cu ajutorul inculpatei Dumitriu Gabriela, au pus angajatii CCIB in fata faptului implinit, si anume acela de a semna contracte de sponsorizare la primirea salariului in numerar, ceea ce nu reprezenta in vreun fel exprimarea vointei libere a acestora", potrivit DNA. Mai mult, conducerea CCIB ar fi indus in randul angajatilor ideea ca participa la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispozitiei de a li se retine bani din salariu sub forma "sponsorizarii", iar cei care refuza vor suporta consecinta desfacerii contractului de munca, au mai aratat procurorii.

"Trei angajati, parti vatamate in cauza, au solicitat direct inculpatilor Dumitriu Gabriela, Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan, plata sumei ce reprezinta drepturile salariale corespunzatoare muncii prestate, fara retineri pentru sponsorizare. Intr-o prima faza, celor trei le-au fost reduse orele de lucru in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, ulterior fiind exclusi din grila de personal pe proiecte si, la scurt timp, concediati in mod discretionar. Demersurile pentru concedierea abuziva a partilor vatamate au fost efectuate de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Dan Gabriel", au precizat procurorii. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock.com/Justitie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri