Conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) sustine ca acuzatiile din comunicatul DNA privind implicarea in acte de coruptie nu au suport real, mentionand totodata ca a aflat despre aceste acuzatii din presa.

"Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a luat cunostinta din presa de comunicatul DNA. Activitatea Camerei Bucuresti nu este afectata de acest eveniment. CCIB ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz si dezavueaza modul in care este redactat comunicatul mentionat. Aceasta situatie nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se arata intr-un comunicat al CCIB.

Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu, directorul general, Gabriel Dan Mihut, si directorul economic, Laurentia Vasilescu, au fost trimisi in judecata pentru accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU si abuz in serviciu, informeaza Mediafax.

Procurorii anticoruptie acuza conducerea CCIB ca a implicat 48 din cei 58 de angajati ai institutiei in desfasurarea activitatilor din cadrul proiectelor finantate cu fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, si i-a determinat sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea CCIB intre 30 si 70% din veniturile salariale.

Mai mult, conducerea CCIB ar fi indus in randul angajatilor ideea ca participa la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispozitiei de a li se retine bani din salariu sub forma "sponsorizarii", iar cei care refuza vor suporta consecinta desfacerii contractului de munca, au mai aratat procurorii.

"Conducerea CCIB considera ca afirmatiile continute in comunicatul DNA nu au suport real, exprimandu-si convingerea ca in aceasta etapa, judecatorii vor evalua corect si complet toate elementele probatorii puse la dispozitie si, pe cale de consecinta, va fi restabilit adevarul", se mentioneaza in comunicat. Potrivit DNA, conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti a pus in aplicare "o forma mascata de a obtine bani" provenind din implementarea proiectelor europene, punand angajatii sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea lunar CCIB 30 - 70% din venituri.

"Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a derulat pana in prezent un numar important de proiecte europene prin care mediul de afaceri din Romania a beneficiat de formare profesionala in multiple domenii. Astfel, peste 1.000 de persoane au fost calificate in 17 meserii solicitate pe piata muncii, peste 2.500 de persoane au primit consiliere in reorientare profesionala, peste 3.000 de manageri si antreprenori au urmat cursuri de imbunatatire a competentelor antreprenoriale, peste 2.000 de persoane au fost initiate in vederea deschiderii unei afaceri pe cont propriu, au fost infiintate centre de retele informatice ce pun la dispozitie informatii si analize de afaceri", se spune in comunicatul CCIB.

Alta acuzatie formulata de DNA este ca presedintele Camerei de Comert Bucuresti platea sume mari din salariile angajatilor fostului presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihail Vlasov, printr-un presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant, intr-o luna ajungand la Vlasov o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati.

Astfel, CCIB ar fi incasat, in perioada septembrie 2010 - martie 2012, sponsorizari in valoare de 4.015.334,42 de lei, din care 43.373,07 lei de la persoane juridice si 3.970.741 de lei de la persoane fizice, in principal angajati.
Anchetatorii sustin ca, desi teoretic sumele respective ar fi trebuit sa fie folosite la sponsorizarea unor activitati culturale, artistice sau sportive, Sorin Dimitriu "platea sume considerabile din salariile angajatilor catre Mihail Vlasov, in acea perioada presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, prin intermediul unui presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant".

Procurori au mai stabilit ca pentru doua proiecte finantate din fonduri europene, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a prezentat declaratii false, in baza carora a obtinut finantarile.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri