Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca a semnat avizele pentru inceperea urmaririi penale primite de la presedinte, in cazul celor cinci fosti ministri vizati in dosarul Microsoft, acestea urmand sa fie trimise procurorului general al Romaniei.

"Ele (avizele, n.r.) au venit vineri seara. Colegii mei au lucrat la procedurile interne. Azi de dimineata le-am semnat pentru a fi trimise la procurorul general", a spus Robert Cazanciuc. Ministrul Justitiei si-a exprimat speranta ca parlamentarii vor da curs cererii formulate de Directia Nationala Anticoruptie in cazul fostilor ministri. Intrebat despre cum va fi vazuta, in Raportul MCV, deschiderea acestui dosar, Cazanciuc a spus ca va avea un impact pozitiv. "Eu cred ca se va vedea pozitiv. Inseamna ca avem institutii puternice, care ancheteaza, asa cum au demonstrat de fiecare data, marile cazuri de coruptie si cred ca este interesul tuturor ca acest dosar sa fie cat mai rapid, pentru a vedea cine se face vinovat de anumite fapte si cine nu", a spus ministrul Justitiei, dupa incheierea conferintei anuale anticoruptie cu tema "Bune practici in prevenirea coruptiei. Promovarea integritatii si a transparentei", potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca a cerut Ministerului Justitiei si l-a informat pe procurorul general in legatura cu solicitarea facuta de incepere a urmaririi penale fata de fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu in dosarul Microsoft. "In ceea ce priveste solicitarea facuta de ministrul Justitiei cu privire la cinci fosti ministri legat de dosarul Microsoft, am aprobat sau, corect din punct de vedere al legii este: am cerut ministrului Justitiei si l-am informat pe procurorul general legat de aceasta solicitare facuta catre ministrul Justitiei, inceperea urmarii penale pentru doamna Ticau Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tanasescu Nicolae Mihai si pentru domnul Funeriu Daniel", a spus Basescu.

"Nu a fost o cerere formala de incepere a urmarii penale, am studiat buna parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise si cred ca acest caz trebuie anchetat cat mai rapid pana la capat", a adaugat el. Presedintele a mai spus ca, "din documentele care exista in dosar, nu toate vinovatiile sunt la fel si asa rezulta si din referatul procurorilor". "Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu exista nicio suspiciune cu privire la bani, la mita si asa mai departe, este doar in zona de eventual abuz in serviciu", a mentionat Basescu. "Vreau sa fac urmatoarea precizare: acesti oameni nu au nicio calitate in acest moment. Doar in urma continuarii anchetei, procurorii pot sa le dea o calitate sau alta, pot sa-i scoata de sub urmarire penala. Altfel spus, in acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci cand a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca si situatie. Ei nu au fost trimisi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioara solicitarii mele de incepere a urmarii penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta in acest moment. Ramane de vazut daca li se vor mentine calitatile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobandi vreo alta calitate mai tarziu", a declarat Basescu.

Presedintele a precizat ca, din punctul sau de vedere, ancheta poate sa continue."Si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei", a mai spus el. In dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea inceperii urmaririi penale pentru noua fosti ministri ai Educatiei, ai Comunicatiilor si Societatii Informationale si, respectiv, ai Ministerului Finantelor. Procurorii ii suspecteaza pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz in serviciu, pe senatorul Petru Serban Mihailescu de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani, si pe europarlamentarul Dan Nica de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. In cazul acestora, este asteptat aviz de la Parlament si de la PE. De asemenea, Adriana Ticau este suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, Gabriel Sandu - de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, Daniel Funeriu - de abuz in serviciu, Alexandru Athanasiu - de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, Mihai Nicolae Tanasescu - de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Avizul pentru inceperea urmaririi penale a acestora a fost dat de presedintele Traian Basescu.

"Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte", a aratat DNA. Conform procurorilor, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Sursa foto: Shutterstock.com/Aprobare lege

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri