Avocatul Gheorghe Piperea apreciaza ca solutia cea mai buna atat pentru debitorii cu credite in franci elvetieni, cat si pentru banci, este conversia imprumuturilor in lei la cursul din momentul incheierii contractului, majorat cu maxim 10%, dar la dobanda la care clientul s-a imprumutat in franci.

El a comentat ca proiectul de act normativ initiat de mai multi parlamentari maghiari, care prevede conversia creditelor in valuta la cursul de la momentul acordarii acestora, este incomplet si partial in defavoarea clientilor.

"Textul spune ca se face conversia la cursul din data accesarii creditului, dar conversia nu se face pentru a duce creditul mai departe 25 de ani, ci pentru a plati total sau partial creditul, ceea ce inseamna ca ori ai banii respectivi, ori ai la dispozitie o refinantare de la o alta banca. El este nu doar incomplet, ci intr-o anumita masura si in defavoarea debitorilor care au credite in franci elvetieni. Daca ne luam dupa domnul Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR - n.r.), este vorba de 150.000 pana la 200.000 de debitori. In schimb, ca sa poata sa fie in concordanta aceasta reglementare atat cu deciziile de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene din ultima vreme, cat si cu imperativul de a pastra un sistem bancar sanatos, (...) cred ca solutia cea mai buna este cea data la Galati", a afirmat Gheorghe Piperea, citat de Mediafax.

O clienta Volksbank a obtinut recent in instanta convertirea in lei a unui credit in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, plus o majorare de 10%. Prevederea era inclusa intr-o clauza a contractului, respectiv daca cursul valutar ar creste cu mai mult de 10%, clientul are posibilitatea sa solicite convertirea imprumutului la cursul majorat cu 10%, instanta dispunand irevocabil aplicarea prevederii contractuale.

"Este echilibrata solutia, intrucat iti permite sa continui contractul acela pe 25 de ani si in acelasi timp ii asigura si bancii o anumita marja de corectie a dezechilibrului care s-ar crea, dezechilibru care este in totalitate vina bancii, pentru ca a stiut ce face cand a pus pe piata respectivul produs. Assadar, solutia cea mai buna si economic sanatoasa este un curs majorat cu un maxim de 10%, cu costurile din momentul incheierii contractului", a spus avocatul.

El a aratat ca astfel, debitorul, care a contractat un credit intr-o moneda stabila, asa cum i-a fost prezentat de catre angajatii bancii, la costuri reduse, isi poate plati datoriile pentru restul perioadei pana la scadenta, fiind o varianta mult mai buna decat intrarea in incapacitate de plata si transformarea creditului intr-unul neperformant.

"Daca acesti oameni isi vor putea plati datoriile timp de 25 de ani, sistemul bancar va fi stabilizat, nu destabilizat (...) Celor 3 milioane de persoane care sunt imprumutate la banci, daca le lasi 30% in plus pe luna, banii aceia se vor duce in consum si vor aparea din nou creditele de consum, se va alimenta bugetul cu TVA si asa mai departe", a adaugat Piperea.

El a spus ca in vara a primit o propunere de la doua banci, "de avut in vedere", care doresc transformarea creditului cu inghetarea cursului la momentul incheierii contractului si trecerea la costurile din prezent pentru lei, cu dobanzi de circa 6% pe an.

Piperea considera ca aceasta varianta este mult mai rezonabila, facand referire la cazul Raiffeisen Bank, care s-a oferit, intr-un proces colectiv, sa transforme creditele din franci in lei la cursul istoric, dar si la costurile de dobanda aplicate pentru moneda nationala la momentul incheierii contractului, dobanzile pentru creditele ipotecare in lei fiind la acea vreme compuse din doua cifre.

In Parlament mai exista o initiativa legislativa a deputatului PSD Ana Birchall, avizat favorabil de Guvern in septembrie, dupa ce a fost aprobat de Senat in iunie, care prevede conversia creditelor din valuta in lei la cursul din ziua transformarii acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

Piperea a anuntat totodata ca va inainta pana la finalul lunii o actiune de tip class action impotriva Volksbank, prin asociatia sa de protectie a consumatorilor, Parakletos, pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit. Astfel, daca printr-o decizie definitiva a unei instante se constata caracterul abuziv al unei clauze dintr-un singur contract al respectivei banci, atunci va fi eliminata acea clauza din toate contractele bancii.

"Este vorba de o cale pentru ca oamenii sa nu mai fie pusi pe drumuri pentru a scapa de clauzele abuzive: ei nu vor trebui sa mearga nici la banca si nici la avocati, sa cheltuie bani, intrucat este inuti. Daca se va propunta favorabil instanta, contracele de credit se vor modifica automat, adica banca va fi nevoita sa scoata clauzele abuzive din contractele abuzive", a spus avocatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri