ICCJ a respins cererea lui Radu Mazare de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este cercetat ca ar fi primit 175.000 de euro.

ICCJ a respins cererea primarului Radu Mazare de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta, potrivit Mediafax.

"Respinge cererea formulata de inculpatul Mazare Radu Stefan de revocare a masurii preventive a controlului judiciar dispusa prin incheierea nr. 337 din 09.04.2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala in dosarul nr. 1513/1/2014", se arata in decizia luata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Primarul Radu Mazare trebuie astfel sa respecte in continuare toate obligatiile care i-au fost impuse prin masura controlului judiciar, respectiv: sa se prezinte la procurori, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta ori de cate ori este chemat; sa anunte daca isi schimba locuinta; sa se prezinte la Politia Municipiului Constanta in zilele stabilite in programul de supraveghere sau cand este chemat; sa nu paraseasca tara. Cererea lui Radu Mazare trebuia sa se judece luni, insa ICCJ a stabilit un nou termen pentru marti, dupa ce magistratul Rodica Cosma, careia ii fusese repartizat dosarul, s-a abtinut sa judece, pe motiv ca tot ea a respins anterior propunerea procurorilor DNA de arestare a primarului Constantei, in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda". Astfel, dosarul a fost repartizat aleatoriu unui alt judecator, care marti a dat o decizie in aceasta cauza.

Edilul a declarat luni, la intrarea in sediul ICCJ, ca intentioneaza sa dea in judecata statul roman si sa ceara daune pentru ca anchetatorii l-au bagat "la beci" folosind "peste limitele legale" documente cerute de la autoritatile din Liechtenstein. In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein. Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".

"Procurorii romani au extins urmarirea penala fata de Radu Mazare si pentru alte fapte care nu au fost initial avute in vedere la momentul solicitarii comisiei rogatorii «uitand sa ceara permisiunea judcatorului din Liechtenstein de a utiliza aceste documente in cazul in care apare o modificare a consideratiilor juridice asupra faptelor» (...). Desi puteau sa o faca, procurorii romani nu au inteles sa solicite noi comisii rogatorii pentru incuviintarea de la judecatorul din Liechtenstein a utilizarii documentelor", au mai aratat avocatii in cerere. In solicitarea depusa la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare. "Prin evaluarea documentatiei apartinand societatilor domnului Elan Schwartzenberg, s-a adus de asemenea o grava atingere drepturilor personale patrimoniale (societati comerciale si persoane fizice) cu privire la operatiuni financiare legal realizate", mai sustin avocatii edilului.

Pe de alta parte, in solicitare se arata ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, se arata ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu. Totodata, in cererea adresata instantei supreme, se reclama faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia". In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri