Doi directori din Consiliul Judetean (CJ) Brasov se numara printre cele cinci persoane cercetate de procurorii DNA, sub control judiciar, in dosarul in care presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, este acuzat de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 30 de zile, incepand din 7 octombrie pana in 5 noiembrie, fata de Claudia Corina Craciun, director executiv Directia Administratie Publica Locala din cadrul CJ Brasov. Anchetatorii spun ca ea este suspectata ca a savarsit infractiunile concurente de abuz in serviciu si tentativa la abuz in serviciu, informeaza Mediafax.

Sub control judiciar sunt cercetati, pentru abuz in serviciu, Emil Cirica, director al Directiei investitii, urbanism si amenajarea teritoriului la data faptelor, Mircea Constantin Popa si Ioan Botoman, in timp ce Maria Gheorghies, pentru complicitate la aceasta infractiune. DNA a dispus, in cazul acestora, ca pe toata perioada urmaririi penale sa respecte restrictiile impuse de controlul judiciar. Astfel, cat se afla sub control judiciar, ei trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori sunt chemati, sa anunte daca isi schimba locuinta si sa nu discute sub nicio forma cu celelalte persoane aflate sub control judiciar.

Controlul judiciar ar putea fi inlocuit cu arestul

Totodata, prin masura dispusa, DNA i-a interzis Claudiei Corina Craciun sa iasa din tara, iar celelorlalti patru, sa plece din judetul Brasov, fara a informa in prealabil procurorul competent. In cazul in care vor incalca obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau cu cea a arestarii preventive.

In dosarul sefului CJ Brasov este vizat si deputatul Ion Dinita, plenul Camerei Deputatilor urmand sa se reuneasca in 20 octombrie pentru a vota in privinta cererii DNA de incuviintare a retinerii si a propunerii de arestare preventiva a parlamentarului. Acest demers are loc dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si a propunerii de arestare preventiva a deputatului Ion Dinita, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita.

Potrivit procurorilor, cercetarea in stare de libertate a lui Dinita prezinta pericol pentru ordinea publica, pericol derivat din modalitatea si imprejurarile savarsirii infractiunilor, intinderea in timp a activitatii infractionale, urmarea produsa (consecinte deosebit de grave) si calitatea publica a persoanelor implicate in activitatea infractionala cercetata in cauza, care genereaza un mare impact in randul opiniei publice cu privire la modalitatea in care unele persoane avand functii de demnitate publica, inteleg sa isi exercite functia.

Un dosar cu un prejudiciu de 7,6 mil. euro

"Incuviintarea cererii de arestare preventiva a fost formulata si in considerarea faptului ca, lasarea in libertate a inculpatului, ar influenta negativ activitatea de urmarire penala, existand riscul real al influentarii martorilor/suspectilor, dovada fiind calitatea acestuia, relatia cu coinculpatul Cancescu Aristotel Adrian", mai sustine DNA.

Deputatul Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. In acest dosar, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut in 6 octombrie de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiat mai multe ore la DNA Brasov.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa in cazul administratorul public al judetului, Radu Ispas, si al lui Gabriel Bagiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL.

Cancescu si Bagiu au fost prezentati a doua zi, in 7 octombrie, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva. Propunerea a fost respinsa, cei doi urmand sa fie cercetati sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat Ispas. Potrivit anchetatorilor, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, este cercetat si el, pentru abuz in serviciu si instigare la tentativa la aceasta infractiune.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri