Una dintre cele mai mari operatiuni de spalare de bani din Europa face obiectul unei anchete care are in centru companii paravan din Marea Britanie, care spalau bani prin intermediul sistemului de justitie din Republica Moldova si al unor cetateni moldoveni, arat The Independent.

Cel putin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare in acest caz, care a vizat spalarea a 20 de miliarde de dolari. Fondurile ar fi provenit de la infractori si oficiali corupti din toata lumea, care vor ca banii obtinuti ilegal sa para "curati" si sa ii poata cheltui fara suspiciuni. Scandalul arata ca legislatia laxa care reglementeaza activitatile companiilor din Marea Britanie a facut din aceasta tara o destinatie atractiva pentru crima organizata. Discretia de care beneficiaza directorii de companii in Marea Britanie obstructioneaza de asemenea incercarile de a-i identifica pe beneficiarii reali ai acestei scheme, arata Mediafax.

O investigatie realizata de cotidianul The Independent si de organizatia neguvernamentala Organised Crime and Corruption Reporting Project a dus la identificarea a zeci de firme in cadrul acestei operatiuni, care s-ar fi desfasurat timp de patru ani pana a fost anihilata in mai de anchetatorii din Republica Moldova. "Acesti bani erau trimisi din Rusia, dar companiile din Marea Britanie erau esentiale pentru tranzitul fondurilor", a declarat Vasile Sarco, un anchetator moldovean, care a cerut ajutorul autoritatilor britanice.

Companii paravan care ascund activitati ilegale

Spalarea de bani presupune crearea impresiei ca banii obtinuti ilegal au fost de fapt castigati prin mijloace legale. Infractorii trebuie sa gaseasca modalitati de a aduce documente oficiale care sa ateste originea onesta a banilor lor. Ei se folosesc adesea de afaceri legitime pentru a rula banii prin tranzactii false. Dar cand sumele se ridica la nivelul zecilor de miliarde de dolari, astfel de scheme nu sunt practice.

In acest caz, infractorii au creat companii paravan in Marea Britanie, care au incheiat numeroase tranzactii intre ele. Aceste companii s-au dat in judecata reciproc in Republica Moldova, cerand plata unor datorii de sute de milioane de dolari. Un judecator din R.Moldova, o tara europeana mica al carei sistem judiciar nu este considerat atat de robust ca in vestul Europei, decidea apoi in favoarea reclamantului, care primea astfel banii de la o alta firma paravan, pe baza unui ordin judecatoresc. Dar in loc sa fie transferati de la o firma britanica la alta, banii erau virati prin Rusia, unde bandele de infractori din toata lumea merg sa-si spele banii obtinuti din coruptie, trafic de droguri, prostitutie si trafic de persoane.

Anchetatorii incearca sa ii identifice pe infractorii ai caror bani au fost spalati, dar este aproape imposibil de stabilit cine detine companiile paravan din Marea Britanie. In unele cazuri, au fost angajati directori ai acestor companii paravan cetateni moldoveni care nu aveau nici o idee ce se intampla. In plus, prin angajarea unor cetateni moldoveni, cazurile firmelor pot fi solutionate de tribunale din R. Moldova. Conform lui Vasile Sarco, judecatori din Republica Moldova au emis peste 50 de ordine in cadrul acestei operatiuni, certificand plata unor datorii in valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri