Doua persoane au fost arestate preventiv si alte doua au fost arestate la domiciliu in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole. In plus, propunerea de arestare preventiva pentru doi dintre cei trei judecatori va fi discutata vineri.

Magistratii instantei supreme au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.

In cursul serii de joi, in timpul dezbaterilor, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au disjuns propunerea de arestarea preventiva fata de judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta din Covasna si au stabilit ca dezbaterile in cazul lor sa aiba loc in cursul zilei de vineri, potrivit Mediafax. Cauza a fost disjunsa fata de cei doi pentru a se indeplini procedurile de citare cu cei doi magistrati.

Procurorii DNA au cerut, joi, instantei supreme arestarea preventiva a sase persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, intre care cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna si beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.

Trei judecatori acuzati de abuz in serviciu

Cei doi judecatori - Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta - sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

Sorin Ion Iacob este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si trafic de influenta, iar Dan Costin Bengescu, pentru trafic de influenta, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat. Acuzatiile aduse lui Iosif Kadas sunt de constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, iar in cazul lui Janica Poenaru, de aderare la un grup infractional organizat si trafic de influenta.

Iacob, Bengescu, Kadas si Poenaru au fost retinuti dupa audierile facute marti la DNA Brasov. In acelasi dosar este urmarit penal si Paltin Gheorghe Sturdza, care isi atribuie calitatea de mostenitor al "Domeniilor Ghica" si este beneficiarul celor peste 43.000 de hectare, acesta fiind suspectat de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta.

De asemenea, sunt urmariti penal Aurel Olari, suspectat de aderarea la un grup infractional organizat si trafic de influenta, Ioan Gheorghe Varga, suspectat de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, Andrei Poteaca, pe care anchetatorii il suspecteaza de aderare la un grup infractional organizat si trafic de influenta, si Alina Carmen Ciocoiu, suspectata de complicitate la cumparare de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea avocatului Ioan Adam, in prezent deputat, cu sprijinul lui Paltin Gheorghe Sturdza, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna, din care au facut parte Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, din judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

"Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)", au scris procurorii in ordonantele de retinere si de efectuare a urmaririi penale.

Titluri de proprietate eliberate ilegal

Imediat dupa pronuntarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, impreuna cu Gheorghe Sturdza Paltin, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si deputatul Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca.

"Pentru a reusi punerea in aplicare a deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza a promis lui Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis, la randul lor, ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri", au precizat procurorii.

Sorin Ion Iacob si Iosif Kadas sunt acuzati ca, din 2013 si pana in prezent, au actionat, impreuna cu o alta persoana, urmarind sa obtina venituri din trafic de influenta si cumparare de influenta. Acestia ar fi intervenit pentru a-i ajuta pe Dan Costin Bengescu si pe membrii grupului acestuia la urgentarea punerii in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si la vanzarea rapida terenului forestier in suprafata de 43.227 de hectare dobandit prin hotararea judecatoreasca de la Tribunalul Covasna. De asemenea, cei doi ar fi intervenit pentru dobandirea ilegala de proprietati imobiliare, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedari de imobile, de catre mai multe persoane.

In sprijinul acestor interventii, Iacob si Kadas ar fi cooptat persoane cu influenta la nivel politic, intre care Aurel Olari si Janica Poenaru. "Incepand cu anul 2014, inculpatii Iacob Sorin Ion si Kadas Iosif, pentru atingerea obiectivelor grupului infractional organizat din care fac parte, au promis si au dat bani unor persoane care au influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta (Olari Aurel, Janica Poenaru,) asupra mai multor functionari publici din cadrul Comisiilor judetene de fond funciar Bacau si Suceava, din cadrul comisiilor locale de fond funciar, Directia Silvica Bacau, directorul general al ROMSILVA etc. si asupra unor judecatori instanta care urmeaza sa solutioneze dosarul ce are ca obiect revizuirea deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna", au mai aratat procurorii.

Alina Carmen Ciocoiu este suspectata ca, incepand din 16 iulie 2013, ar fi cerut si primit, in numele lui Sorin Ion Iacob, sume mari de bani de la mai multe persoane care erau interesate sa obtina titluri de proprietate pentru mai multe imobile. In schimb, Iacob ar fi trebuit sa intervina la functionari publici cu atributii in reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate, din Bucuresti si judetele Suceava, Calarasi si Mures.

DNA a anuntat, miercuri seara, ca in dosarul retrocedarilor sunt urmariti penal si deputatii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, senatorul Ilie Sarbu si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu. Hrebenciuc, Adam si Craciunescu sunt inculpati, iar Sarbu are calitatea de suspect. La DNA Brasov au fost audiati, miercuri, si sotia lui Ioan Adam, judecatoarea Roxana Adam, precum si printul Paul si printesa Lia.

Surse judiciare au declarat ca Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei lor, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a Romaniei, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri