Aproximativ 300 de firme si-ar putea inchide usile si 100.000 de oameni si-ar putea pierde locurile de munca, pentru ca statul roman vrea sa sanctioneze aceste companii care ofera diurna angajatilor romani trimisi sa lucreze temporar in strainatate.

Memoriu

Firmele sustin ca in urma controalelor ANAF institutia a interpretat subiectiv legislatia muncii in privinta acordarii diurnei, in valoare de 30 de euro, unui angajat care munceste in strainatate printr-o agentie de plasare de munca prezenta in Romania.

Diurna externa este reglementata de HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, hotarare publicata si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, Codul fiscal stabileste prin art. 55, alin. 4 categoriile de sume care nu sunt incluse in veniturile salariale si care nici nu sunt impozabile. Printre aceste categorii se afla si diurna sau, in limbaj juridic, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Rationamentull ANAF a fost ca muncitorii care lucreaza temporar in strainatate nu pot fi considerati detasati si prin urmare nu au dreptul sa primeasca diurna. Pana acum, insa, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii au considerat drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu salariu de baza, cat si cu diurna. Astfel, institutiile statului au blocat conturile a 30 de firme si vor sa recupereze retroactiv prejudiciile generate de oferirea de diurna angajatilor detasati.

Daca o companie de stat poate plati diurne, de ce o companie privata nu poate plati diurne?!

"Reprosul statului a fost de ce platim diurne unor oameni care stiau ca vor pleca din tara. Platim diurne pentru ca asa spune legea. Si angajatii Tarom, companie de stat, primesc diurne si au venituri din diurne de 600 de euro pe luna, adica de 4-5 ori mai mult decat salariul de incadrare. Daca o companie de stat poate plati diurne, de ce o companie privata nu poate plati diurne?!”, a subliniat Alexandru Marin (Popa Marin&Asociatii), avocatul agentiei de plasare de munca temporara Interim, care a angajat romani pentru cele 300 de firme.

Statul roman a blocat conturile bancare al companiilor pentru plata facturilor catre Interim. Salariile pot fi platite prin conturi bancare angajatilor din strainatate, insa daca Interim nu primeste banii de la firme nu are cu ce sa-si plateasca salariatii plasati in Franta, Spania, Italia sau Irak, tarile in care au detasat personal.

Prejudiciul pentru o firma: 30 milioane de euro

Potrivit avocatului Interim, in prezent statul are 50-60 de actiuni de control. primul control al Directiei Antifrauda in care a fost adus in discutie subiectul acordarii diurnei a avut loc pe 27 mai 2014. El mai spune ca sanctiunile sunt destul de mare, astfel incat prejudiciul pentru o singura firma poate ajunge astfel la 30 de milioane de euro.

"Din 2007 pana in prezent, companiile au fost controlate de nenumarate ori de catre institutiile responabile si niciodata nu a fost ridicata aceasta problema. In cazul in care institutiile statului roman vor sa opereze o schimbare in statutul acestor muncitori, suntem dispusi sa respectam orice regula nou instituita, cu conditia ca aceasta sa nu aiba efecte retroactive. Este impotriva principiilor statului de drept sa aplici regula retroactivitatii in cazul activitatii unor companii", a spus Alexandru Marin, avocatul asociatiei.

Totodata, Elena Ihnatiuc, directorul general al Abenor Interim Suceava, sustine ca autoritatile a spus ca agentia va fi acuzata de sustragere frauduloasa. "Saptamana trecuta am avut un control de la Inspectia Muncii, ne-au verificat documentele, dar nici ei nu inteleg care este problema”, a declarat Ihnatiuc.

Pe langa salariu, firmele ofera diurna pentru ca este vorba in mare parte de pesoane angajate ca soferi, persoane care muncesc pe santier in constructii sau persoane care muncesc in domeniul forestier.

Daca cele 300 de firme vor fi nevoite sa se inchida in urma sanctiunilor statului, economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro, sustine Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT. Salariatii care lucreaza temporar genereaza venituri de 1,26 miliarde de euro pe an.

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT), in curs de constituire, a facut un memoriu (atasat acestui articol) catre Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Publice si Inspectia Muncii si spera ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora. Asociatia solicita, de asemenea, autoritatilor, demararea urgenta a consultarilor in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri