Potrivit Codului Muncii, aplicarea sanctiunilor disciplinare trebuie dispusa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei, sanctiunea nerespectarii acestor termene fiind nulitatea deciziei de sanctionare.

De-a lungul timpului, atat doctrina cat si practica instantelor de judecata s-a dovedit neunitara, existand pareri contradictorii cu privire la momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile mai sus-mentionat. Aceasta problema a fost solutionata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care prin Decizia nr. 16/12.11.2012 a admis recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, stabilind ca “momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii”.

Daca in cazul efectuarii cercetarii disciplinare prealabile problema calcularii termenului de 30 de zile a fost solutionata de Decizia ICCJ nr. 16/12.11.2012, se pune intrebarea: de la ce moment incepe sa curga termenul de 30 de zile prevazut de Codul Muncii pentru aplicarea sanctiunii disciplinare, in cazul in care nu se efectueaza cercetarea disciplinara prealabila?

Astfel, potrivit Codului Muncii, sanctiunea avertismentului scris poate fi dispusa fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Prin urmare, in lipsa unei dispozitii contrare in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara a unui salariat cu avertisment scris fara a efectua in prealabil cercetarea disciplinara. In lipsa unei asemenea cercetari nu va exista un raport final al cercetarii disciplinare prealabile care sa marcheze, conform Deciziei ICCJ nr. 16/12.11.2012, momentul de la care trebuie calculat termenul de 30 de zile.

In aceste conditii, in cazul in care, ca urmare a sesizarii primite cu privire la o fapta savarsita de un salariat, angajatorul apreciaza ca nu e nevoie de aplicarea unei sanctiuni mai drastice decat avertismentul scris, acesta ar trebui sa aplice sanctiunea disciplinara a avertismentului scris in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (printr-un referat intern, o nota sau un raport inregistrat in registrul intern al angajatorului).

In situatia in care, din varii motive, acest termen a fost depasit, persoana din cadrul angajatorului care are competenta de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor ar putea, inainte de emiterea deciziei de sanctionare, sa intocmeasca un raport intern in care sa analizeze fapta savarsita de salariat, sa individualizeze sanctiunea in raport de criteriile stabilite de Codul Muncii (imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie, consecintele abaterii disciplinare etc) si sa justifice aplicarea sanctiunii disciplinare a avertismentului scris.

Astfel, s-ar putea argumenta ca si in situatia neefectuarii cercetarii disciplinare, fapta savarsita de salariat trebuie analizata pentru a se aprecia daca intruneste elementele necesare pentru a fi calificata ca abatere disciplinara. In acest sens, ICCJ, in considerentele Deciziei nr. 16/12.11.2012, a apreciat ca „momentul savarsirii "faptei" este distinct si anterior momentului stabilirii existentei "abaterii disciplinare", ca urmare a necesitatii verificarii indeplinirii conditiei ca "fapta" sa fie savarsita cu incalcarea normelor legale, a regulamentului intern etc.” Or, raportul intern mentionat mai sus ar avea tocmai acest scop, respectiv de a analiza fapta salariatului si de a identifica elementele prevazute deCodul Muncii pentru existenta unei abateri disciplinare, pentru a aprecia daca fapta savarsita de salariat are sau nu caracterul unei abateri disciplinare.

Cu toate acestea, in domeniul atat de formalist al relatiilor de munca, exista riscul ca o instanta investita cu solutionarea unui litigiu pe aceasta tema sa considere o asemenea abordare prea creativa si sa aprecieze ca, in lipsa efectuarii cercetarii disciplinare prealabile, termenul de 30 de zile calendaristice incepe sa curga de la data la care angajatorului i-a fost adusa la cunostinta fapta savarsita de salariat.

In aceste conditii, in cazul in care au trecut 30 de zile de la data savarsirii faptei, cea mai sigura abordare ar fi ca angajatorul sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila chiar daca sanctiunea aplicata va fi cea a avertismentului scris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri