Gabriel Sandu si Dorin Cocos au fost ridicati de politisti, si dusi in arestul Politiei Capitalei, iar Nicolae Dumitru "Niro" s-a predat, dupa ce instanta suprema a emis, miercuri, pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul licentelor Microsoft.

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au plecat marti noapte de la instanta suprema, inaintea pronuntarii deciziei de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul Microsoft.

Dupa decizia instantei, doar Nicolae Dumitru s-a predat la Politie, de unde a fost dus in arest. In cazul lui Dorin Cocos si Gabriel Sandu, politistii au mers la locuintele lor pentru a-i duce in arest, dupa ce au primit mandatele de arestare emise pe numele acestora de catre instanta suprema. Ultimul care a fost dus in arest este Gabriel Sandu, acesta fiind incarcerat miercuri, in jurul orei 08.00. Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, arestat si el in dosarul Microsoft, a fost dus in arest direct de la instanta suprema, dupa ce judecatorii au pronuntat decizia.

Decizie de arestare dupa ore de audieri

Gabriel Sandu, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan au fost retinuti luni noapte, in dosarul licentelor Microsoft, iar marti dupa-amiaza au fost dusi de procurorii anticoruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva. Instanta i-a audiat mai multe ore si a pronuntat decizia de arestare dupa aproximativ zece ore de la inceperea sedintei de judecata.

Decizia de arestare preventiva a celor patru poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si primarul Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Noua fosti ministri, vizati in dosarul Microsoft

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii. In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri