Cele sapte persoane retinute in dosarul in care au avut loc perchezitii la CFR Marfa si CFR Calatori, vor fi arestate la domiciliu pentru 30 de zile, dupa ce instanta a emis un mandat in noaptea de miercuri spre joi.

Trestianu a spus ca persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Calin Mitica, fostul director din CFR Calatori Teodor Gavris, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati, Laurentiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Madarasan, directorul de infrastructura SC Transferoviar Grup SA, Stefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihut, si directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Barbacuti.

Cele sapte persoane fusesera retinute miercuri de procurorii anticoruptie. Potrivit DNA, omul de afaceri Calin Mitica ar fi coordonat un grup infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Madarasan Kinga si Stefan Adriian, pentru a actiona in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si a unor infractiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor functionari publici cu functii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Calatori SA, si din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, pentru obtinerea de avantaje economice ilegale in favoarea SC Remarul 16 Februarie SA si SC Transferoviar Grup SA.

Conform anchetatorilor, grupul ar fi fost sprijinit de Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat in mod repetat informatii din interiorul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, ar fi indicat care sunt functionarii din conducerea Salrom SA care trebuie corupti, pentru obtinerea de catre SC Transferoviar Grup SA a unor lucrari si servicii punctuale.

Trafic de influenta la Salrom SA

Totodata, acesta ar fi actionat pentru influentarea conducerii Salrom SA, in scopul favorizarii ilegale a intereselor SC Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre acesti sefi si membrii grupului infractional organizat si i-a avertizat pe reprezentantii SC Transferoviar Grup SA cu privire la functionarii Salrom SA, perceputi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.

Avantajele economice constau in obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achizitie publica, obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, in conditiile in care societatile comerciale controlate de Calin Mitica nu detineau capacitatea tehnica si economica de a face lucrarile si serviciile contractate, obtinerea atribuirii decontarii unor lucrari si servicii neefectuate, atribuirea, in favoarea firmelor controlate de Calin Mitica, a unor lucrari si servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritatile contractante etc. In acest sens, sustin procurorii DNA, membrii grupului infractional organizat au actionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achizitie publica si pentru obtinerea de informatii confidentiale privitoare la ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente.

De asemenea, membrii grupului infractional au actionat sistematic pentru asigurarea obedientei functionarilor cu functii de conducere, din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, in scopul de a-i determina pe acestia sa atribuie o cota cat mai mare din serviciile de transport feroviar in favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea SNTFM CFR Marfa SA, in pofida faptului ca, in numeroase situatii, SNTFM CFR MARFA SA practica preturi mai avantajoase decat cele propuse de firma controlata de Calin Mitica.

Totodata, Calin Mitica, Madarasan Kinga si Stefan Adrian au actionat pentru eliminarea SNTFM CFR Marfa SA de pe piata serviciilor de transport de sare, urmarind constant limitarea accesului operatorului national de transport feroviar de marfa la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase. In situatia in care membrii grupului infractional organizat nu reuseau sa determine descalificarea ofertelor SNTFM CFR Marfa SA, acestia au actionat pentru a-i coopta pe conducatorii Salrom SA in vedea unor intelegeri pentru impartirea volumelor de transport.

In plus, Calin Mitica a facut demersuri sistematice pentru a obtine atribuirea unor servicii de reparatii si reconditionari, atribuite de SNTFC CFR Calatori SA in favoarea SC Reemarul 16 Februarie SA, desi operatorul economic privat nu detinea capacitatea tehnica si economica de a efectua serviciile. In acest sens, Calin Mitica a actionat pentru coruperea functionarilor publici insarcinati cu atribuirea contractelor. Mai mult, pentru a asigura posibilitatea ca Remarul sa participe la procedurile de atribuire, Calin Mitica a determinat mai multi functionari publici din cadrul AFER sa efectueze receptii si omologari abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea Remarul de a efectua serviciile respective, precum si lipsa dotarilor necesare.

Procurorii DNA sustineau ca, in perioada iunie 2012 - august 2013, Calin Mitica ar fi dispus remiterea repetata a unor sume de bani catre Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej, intr-o forma disimulata, respectiv prin decontarea de catre SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive, emise de SC Micdali SRL. Destinatarul real al acestor sume de bani nu era SC Micdali SRL, ci Mihut. Banii au fost dati pentru ca Mihut sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa urgenteze indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu. Astfel, procurorii sustin ca SC Transferoviar Grup SA a virat in total 66.456,79 lei.

Plati in transe

Totodata, Calin Mitica ar fi dispus remiterea repetata a unor sume de bani catre Teodor Alexandru Gavris, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune in cadrul SNTFC CFR Calatori SA, tot intr-o forma disimulata, respectiv prin decontarea de catre SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL. Banii aveau acelasi scop, respectiv ca Gavris sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa urgenteze indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu. Astfel, societatile comerciale controlate de Calin Mitica - SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, SC Transferoviar Calatori SRL Bucuresti si UVA Aiud ar fi virat in total in contul SC Tevpag Plan SRL Bucuresti 487.778,30 lei.

De asemenea, Calin Mitica si Dumitru Barbacuti l-ar fi determinat pe Teodor Alexandru Gavris, director de tractiune in cadrul SNTFC CFR Calatori SA, sa participe la atribuirea, in conditii nelegale, a unor servicii de revizie in valoare maxima de 220.990.260 lei, catre Remarul, precum si la derularea raporturilor contractuale in cazul acestor servicii, in conditii dezavantajoase pentru SNTFC CFR Calatori SA. astfel, Gavris ar fi determinat, in mod repetat, receptionarea unor automotoare ale caror reparatii nu fusesera efectuate in conformitate cu prevederile contractuale si obligatiile din caietul de sarcini.

Citeste si:

    Procurorii DNA aratau ca Remarul nu avea capacitatea tehnica si economica de a face revizia respectiva, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derularii raporturilor contractuale, fapt cunoscut de catre Gavris Teodor Alexandru.

    "Actiunile infractionale vizand obtinerea atribuirii contractului si derularea acestuia in conditii favorabile intereselor operatorului privat, au avut loc in perioada octombrie 2013 - octombrie 2014. Gavris Teodor Alexandru ar fi negociat o intelegere ilegala intre SC Remarul 16 Februarie SA si SC Service Faur SA Bucuresti (disimulata prin incheierea unor acte fictive intre cele doua firme), conform careia firma din Bucuresti a executat, partial, serviciile contractate de operatorul economic din Cluj-Napoca. In acest sens, Gavris Teodor Alexandru a incasat sume de bani, prin intermediul SC Tevpag Plan SRL si de la SC Service Faur SRL, suma totala fiind de 16.855,92 lei", aratau procurorii.

    Citeste si:

      Totodata, Stefan Adriian ar fi dispus remiterea repetata a unor sume de bani catre Laurentiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati, cu complicitatea lui Calin Mitica si Madarasan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost facuta in mai multe modalitati, atat direct, in numerar, cat si indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre SC Transferoviar Grup SRL a unor facturi fictive, emise de SC Elipsoid SRL Galati si prin plata unor servicii fictive.

      Conform anchetatorilor, Calin Mitica si Madarasan Kinga au consimtit la efectuarea transferurilor frauduloase, precum si la remiterile unor sume de bani in numerar. Sumele de bani remise in numerar au fost scoase din patrimoniul SC Transferoviar Grup SA cu ajutorul lui Calin Mitica, cu justificarea nereala a platii unor dividende in favoarea acestuia. Transferarea si remiterea sumelor, ca mita, a fost facuta in legatura cu indatoririle de serviciu ale lui Laurentiu Seceleanu, respectiv pentru ca acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze, sau sa intarzie indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu.

      De asemenea, Calin Mitica si Madarasan Kinga au planuit, impreuna cu Stefan Adriian, modalitatile de remitere a sumelor si i-au solicitat, de mai multe ori, lui Stefan Adriian sa continue remiterea sumelor catre Seceleanu, pentru avantajarea ilegala a intereselor SC Transferoviar Grup SA. Astfel, in perioada aprilie 2013 - octombrie 2014, SC Transferoviar Grup a virat, in total, catre SC Elipsoid SRL, 84.657 lei. In plus, in octombrie 2013, Stefan Adriian a trimis 20.000 lei, in numerar, lui Seceleanu Laurentiu, iar in decembrie 2013 i-a dat 25.000 de lei intr-o parcare din Bucuresti.

      Facturi decontate preferential

      Totodata, adauga procurorii, Stefan Adriian si Madarasan Kinga au remis, in 2013, bunuri si foloase materiale necuvenite unor functionari aflati in conducerea Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, pentru ca acestia sa faca demersuri care sa duca la avantajarea ilicita a intereselor de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA. In plus, Calin Mitica a pretins si a primit, in mod direct, foloase necuvenite in favoarea SC Transferoviar Grup SA de la o persoana din conducerea Salrom, foloasele necuvenite constand in decontarea preferentiala a unor facturi emise de SC Transferoviar Grup. Pentru obtinerea acestor foloase necuvenite, Calin Mitica a lasat sa se creada, in perioada ianuarie - februarie 2013, ca are influenta asupra unor functionari publici cu functii de conducere din cadrul Ministerului Economiei, promitand ca-i va determina pe acestia sa dispuna mentinerea si definitivarea in functie a persoanei respective.

      Discutiile si intalnirile dintre Calin Mitica si reprezentantul societatii Salrom au fost intermediate si organizate de Stefan Adriian si Mihut Georgel. Totodata, Stefan Adriian a actionat in sensul promiterii si remiterii unor foloase materiale necuvenite catre o persoana din conducerea CNCF CFR SA.

      "Promiterea si remiterea foloaselor materiale necuvenite a fost efectuata, in 10 decembrie 2012 si 11 decembrie 2012, in considerarea influentei avute de persoana respectiva asupra angajatilor CREIR Timisoara, pentru a-i determina pe acesti functionari sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, respectiv sa accepte preluarea Sectiei de circulatie Caransebes - Boutari - Hateg - Subcetate (de la chiriasul SC Transferoviar Grup SA), in conditii nelegale si cu incalcarea prevederilor contractuale. Totodata, persoana din conducerea CNCF CFR SA si-a traficat si influenta asupra unor functionari din conducerea SNTFM CFR Marfa SA, pentru a-i determina pe acestia sa accepte incheierea unei intelegeri neconcurentiale (privind impartirea volumelor de transport), intre SNTFM CFR Marfa SA si SC Transferoviar Grup SA, la solicitarea lui Stefan Adriian si Calin Mitica. Faptele s-au petrecut in luna decembrie 2012, iar folosul material necuvenit a constat intr-un abonament continand 10 calatorii dus – intors, cu avionul, pe relatia Bucuresti – Iasi, in valoare totala de 1.870 euro", se arata in comunicat.

      Totodata, Stefan Adriian, cu ajutorul lui Calin Mitica, a remis, in octombrie 2013, suma de 10.000 lei, ca mita, catre o persoana din conducerea Creir Cluj - Napoca, pentru ca aceasta sa permita utilizarea, de catre SC Transferoviar Grup SA, a sectiei auxiliare de circulatie Salonta - Kotegyan, pe relatia de transport Romania - Ungaria. La planuirea faptei a participat si Madarasan Kinga care, alaturi de Calin Mitica si Stefan Adriian, a intocmit o lista cu functionarii care urmau sa fie mituiti de catre SC Transferoviar Grup SA.

      Astfel, Calin Mitica si Barbacuti Dumitru au determinat persoane din conducerea Autoritatii Feroviare Romane AFER, Organismului Notificat Feroviar Roman ONFR, din cadrul AFER, din cadrul SNTFC CFR Calatori SA sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale AFER si SNTFC CFR CALATORI SA. Concret, functionari publici instigati de Calin Mitica si Barbacuti Dumitru au participat la efectuarea demersurilor ilegale care au condus, in final, la obtinerea, de catre Remarul, a castigarii licitatiei privind "Servicii de reparatii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL (38/2014 c)”. Deschiderea ofertelor a fost programata la data de 22 septembrie, valoarea lucrarilor fiind de maximum 55.284.858,72 lei. Ca sa participe la licitatie, era obligatorie omologarea SC Remarul 16 Februarie SA de catre AFER. Omologarea a fost efectuata in conditii abuzive, in cursul lunii septembrie.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri