Fostul sef al LPF, Dumitru Dragomir, a fost trimis in judecata pentru evaziune, delapidare si spalare de bani, cu un prejudiciu care se ridica la circa 5,4 milioane de euro, acesta fiind acuzat si de nereguli privind vanzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, reteaua evazionista vizata in acest dosar a functionat timp de cinci ani, intre 2009 si 2014, fiind folosite 17 societati comerciale de tip "fantoma". Anchetatorii descriu, in actul de sesizare a instantei, modul in care a functionat aceasta retea si spun ca mecanismul infractional a fost unul impartit in cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpatii din dosar, in calitate de administratori ai mai multor societati comerciale, au inregistrat, in documentele contabile ale acestor firme, operatiuni fictive constand in achizitii nereale de bunuri si servicii.

Pentru a se ascunde provenienta ilicita a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, in mod succesiv, in conturile bancare ale celor 17 firme "fantoma", sumele inscrise in facturile fictive emise de catre acestea din urma. Banii au fost retrasi, uterior, in numerar cu ajutorul altor persoane implicate in dosar si au fost restituite "la sacosa" inculpatilor care au dispus anterior plata acestora, dupa perceperea, in prealabil, de catre alte doua persoane a unui comision cuprins intre 6% si 8%.

Plati facute in numele LPF

Implicarea lui Dumitru Dragomir in acest dosar a aparut in iunie 2011, cand acesta, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunarii Generale a LPF sa aprobe incheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vanzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 si 9, pentru sezoanele competitionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, sustin procurorii, a facut acest lucru "cunoscand faptul ca prestatiile inscrise in contractul de mandat respectiv nu aveau sa fie executate in fapt (aceste prestatii nemaiputand fi, de altfel, executate, intrucat oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusa)".

"In urma incheierii, in aceste conditii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, in perioada 2011 - 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a platit, in mod succesiv, in numele LPF, in contul SC Capital Properties SRL (reprezentata de inculpatul CORBU MIHAI) un comision in suma totala de 12.102.648 lei, in trei transe esalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 si 2013", mai spun procurorii. Banii au fost dati pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodata, potrivit anchetatorilor.
In urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai sustin procurorii.

Drumul banilor de la societati de "tranzit" la societati "fantoma"

"Sumele sus-mentionate transferate de LPF in contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpatii Corbu Mihai si Radu-Arhire Alexandru-Madalin, mai intai, in conturile unor societati comerciale de 'tranzit', iar din acestea in conturile unor societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' - controlate de inculpatii Negoescu Tiberiu-Constantin si Paun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase in numerar si restituite 'la sacosa' dispunatorilor platilor", mai arata Parchetul de pe langa Tribunalul Capitalei.

De asemenea, in 2013, Dumitru Dragomir, tot in calitate de presedinte al Ligii, a inregistrat in documentele contabile ale LPF, precum si in celelalte documente legale operatiuni fictive, ce constau in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si cauzand un prejudiciu estimat bugetului de stat in cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentand TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de magistratii de la Tribunalul Bucuresti. Pentru recuperarea prejudiciului si confiscarea sumelor "spalate", au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpatilor in valoare totala de 46.000.000 lei, intre care trei imobile ale fostului sef al LPF. La 7 aprilie, Dumitru Dragomir si oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire au fost retinuti, iar Tribunalul Bucuresti a decis, o zi mai tarziu, cercetarea primului in stare de libertate, iar a celorlalti doi, in arest preventiv.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri