DNA i-a retinut noaptea trecuta pe seful Politiei Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, pe seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas si pe seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca. Cei trei sunt acuzati ca au pretins si primit, in mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate in teren.

Potrivit unor surse judiciare, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud si seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca, au fost audiati, in noaptea de luni spre marti, la Biroul Teritorial Cluj al DNA, unde s-a decis retinerea lor, urmand sa fie dusi in instanta cu propunerea de arestare preventiva, transmite corespondentul Mediafax.

Procurorii DNA au descins, luni, la Bistrita si au facut pana seara tarziu perchezitii la Politia Judeteana, la Politia Nasaud si la un post rural de politie, precum si la locuintele celor trei, dar si la mai multe firme. Conform unor documente ale anchetatorilor, obtinute de Mediafax, comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan, inspector sef al IPJ Bistrita-Nasaud, comisarul sef Ioan Ani, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, comisarul sef Roberto Emil Hasnas, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud si inspectorul principal Leon Anton Closca, seful Politiei orasului Nasaud, sunt implicati in savarsirea unor acte repetate de coruptie, si anume de pretindere si primire a unor sume de bani si a altor foloase necuvenite, in legatura cu atributiile lor de serviciu, respectiv pentru a indeplini acte contrare indatoririlor de serviciu.

In luna mai 2014, comisarul sef Ioan Muresan a dispus un control inopinat asupra activitatii comisarului sef Ioan Ani, controlul fiind facut de catre adjunctul Ciprian Buta, impreuna cu comisarul Leon Paul Andreica, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Bistrita Nasaud, fiind constatate deficiente in activitatea profesionala a comisarului sef Ani, arata anchetatorii. Potrivit aceleiasi surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative in raportul de control si inlocuirea sa din functia detinuta, Ioan Ani ar fi cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme avand ca obiect de activitate, in principal, exploatari forestiere si proprietar a patru fonduri de vanatoare, cerandu-i sa intervina la cadrele din conducerea IPJ Bistrita Nasaud, in favoarea ofiterului controlat.

In documentele citate se arata ca Larionesi are afaceri importante cu material lemnos si ar beneficia de sprijin din partea lui Muresan si Ani, care, folosindu-si abuziv "prerogativele si puterile" conferite de functiile publice detinute, asigura protejarea activitatilor ilicite ale omului de afaceri si ale firmelor administrate de el. Anchetatorii sustin ca au date conform carora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului sef Ioan Muresan, de mai multe ori, diverse bunuri si cadouri, dandu-i o arma de vanatoare marca Blaser, in valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului sef al IPJ Bistrita-Nasaud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat in anul 1996 si inmatriculat pe numele Lenutei Muresan, sotia ofiterului.

Potrivit anchetatorilor, exista indicii conform carora Muresan si Buta ar fi acceptat solicitarile oamenilor de afaceri mentionati, urmand sa modifice continutul raportului de control, pentru a fi evitata sanctionarea si destituirea din functie a comisarului sef Ioan Ani. In schimbul protejarii unor oameni de afaceri implicati in activitati ilicite, Ioan Ani ar fi primit de la acestia, in mod gratuit, materiale de constructii pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile in municipiul Bistrita, zona Valea Jelnei, arata anchetatorii.

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Ioan Ovidiu Muresan, impreuna cu finul sau, Roberto Emil Hasnas, ar fi protejat activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze masinile care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice sanctiuni in cazurile in care au fost constatate ilegalitati. Documentele citate arata ca la diferite date din anii 2013 si 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite in trafic pentru diverse nereguli, in toate cazurile omul de afaceri solicitand telefonic sprijinul sefului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, care ar fi cerut agentilor sa nu dispuna masurile legale. Potrivit anchetatorilor, in schimbul interventiilor sale, Hasnas ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

In documentul citat se mai mentioneaza ca in 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul sef Ioan Muresan, solicitandu-i sa intervina pentru ca tatalui sau, Traian Larionesi, sa nu ii fie retinut permisul de conducere, desi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Singeorz Bai si Ilva. In acest context, Muresan i-a dispus lui Hasnas sa se deplaseze la Singeorz Bai pentru a impiedica retinerea permisului de conducere al tatalui lui Larionesi. Totodata, omul de afaceri i-a facut aceasta solicitare si in mod direct comisarului sef de politie Roberto Emil Hasnas.

De asemenea, in data de 13 iunie 2014, Hasnas ar fi contactat telefonic, de doua ori, un agent de politie aflat la locul unui accident rutier, solicitandu-i sa nu intocmeasca acte de constatare cu privire la existenta accidentului sau sa falsifice actele de constatare, desi o persoana fusese ranita. Potrivit anchetatorilor, comisarul sef de politie i-ar fi cerut agentului sa nu consemneze producerea accidentului rutier sau sa intocmeasca acte false, in care sa ateste o modalitate diferita de producere a evenimentului decat cea reala si sa consemneze, in mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Citeste si:

    Interventii similare la agentii de Politie pentru a nu dispune masurile legale care se impuneau ar fi facut si seful Politiei orasului Nasaud, inspectorul principal Leon Anton Closca, astfel ca, potrivit anchetatorilor, ofiterul si-a incalcat in mod flagrant atributiile de serviciu si a impiedicat constatarea infractiunilor, in conditiile in care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a facut lucrari la un imobil ce ii apartine. Potrivit anchetatorilor, in mod repetat, inspectorul principal de politie Leon Anton Closca deruleaza operatiuni financiare precum acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, in acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese ca acesta "se indeletniceste cu organizarea transportului de marfuri (peste), vanzarea unor astfel de marfuri, incasarea sumelor de bani".

    Citeste si:

      De altfel, in cauza au fost interceptate si inregistrate numeroase convorbiri, din care rezulta ca, in cea mai mare a timpului de serviciu, ofiterul de politie Leon Anton Closca avea activitati comerciale - respectiv achizitii si vanzari de marfuri, incasari si plati, mentioneaza anchetatorii.

      Sursa foto: Politia, Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri