DNA cere arestarea preventiva a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, dupa ce acesta ar fi luat legatura cu un martor in dosarul de coruptie in care este acuzat, in timp ce se afla in arest la domiciliu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc, intrucat "a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, in sensul ca, in perioada 20.11.2014 - 01.12.2014, a luat legatura cu o persoana ce are calitatea procesuala de suspect".

DNA a cerut inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu arestarea preventiva si pentru omul de afaceri Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, pentru ca "a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu parasi imobilul fara permisiunea organului judiciar". Tribunalul Bucuresti va judeca joi cererea de arestare preventiva a primarului Tudor Pendiuc si a lui Constantin Scarlat, relateaza Mediafax.

In acest dosar, in 7 noiembrie, Tribunal Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc si a lui Constantin Scarlat. In urma contestatiei, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in 19 noiembrie, ca Pendiuc si Scarlat sa stea in arest la domiciliu. In timpul arestului la domiciliu, acestia trebuiau sa nu paraseasca locuintele fara permisiunea anchetatorilor, sa nu comunice cu ceilalti inculpati din dosar si cu martori, precum si sa se prezinte in fata procurorilor sau la instanta ori de cate ori sunt chemati.

Arestari si cercetari sub control judiciar

In arest la domiciliu sunt si oamenii de afaceri Valentin Visoiu si Gheorghe Vasii, cercetati in dosarul de coruptie legat de atribuirea si prelungirea unui contract privind transportul public local. Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, si Florin Serban Barbu, sunt cercetati sub control judiciar.

Primarul Tudor Pendiuc este cercetat in acest dosar pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua acte materiale), iar Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani. Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, a fost pus sub acuzare pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, Florin Serban Barbu, actionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai societatilor Girexim Universal SA si CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local. Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, a facut demersuri pentru a fi incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre SC Publitrans 2000 SA si societatile CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a initiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie al societatii de transport public local sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie si a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, pentru a induce in eroare membrii consiliului local, au scris procurorii in ordonantele de retinere.

De ce este acuzat Pendiuc

Cele doua firme erau obligate sa detina in proprietate autobuzele, insa acestea au fost achizitionate in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local. De asemenea, Pendiuc este acuzat ca a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD si Girexim Universal si ca nu a desfiintat contractul, in conditiile in care asocierea de firme nu detinea autobuzele in proprietate.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Totodata, Vasii si Scarlat, incepand cu data de 22.02.2008 si pana in luna septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA, au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

Mai mult, sustin procurorii, Pendiuc a ordonat platile prin care asocierea de firme incasa subventia si a initiat si prelungit contractul, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract si stia ca firmele nu detineau autobuzele in proprietate.
In schimbul acestor decizii, in 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Visoiu, un apartament in Bucuresti, in valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, sustin procurorii.

Emanuela Pendiuc este acuzata ca, pentru a ascunde primirea, de catre tatal sau, a apartamentului, in 26 noiembrie 2007 a incheiat un antecontract, iar in 18 februarie 2008 si contractul de vanzare cu SC Conarg Real Estate SRL. Florin Serban Barbu este acuzat ca a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparentei incasarii sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucuresti care ar fi fost primit ca mita de catre tatal acesteia.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani. Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri