Cele cinci persoane retinute in dosarul presedintelui CJ Timis, printre care consilierul judetean Marcel Mihoc, Teodor Gavris, fost director in CFR Calatori si omul de afaceri George Didila, au fost arestate preventiv, de magistratii Tribunalului Bucuresti.

In dosarul de coruptie privind atribuirea unor contracte, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au avut loc audieri maraton, incepand de miercuri dupa-amiaza, la finalul carora procurorii au decis ca presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, sa fie cercetat sub control judiciar, pe o perioada de 60 de zile, incepand din 11 decembrie pana in 8 februarie 2015 inclusiv, iar alte cinci persoane sa fie retinute. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca in urma audierilor incepute miercuri, procurorii au dispus retinerea omului de afaceri George Didila, care controleaza mai multe societati, el fiind suspectat de instigare la abuz in serviciu, abuz in serviciu, dare de mita, instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, potrivit Mediafax.

Procurorii au emis ordonante de retinere si pe numele lui Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis, cercetat pentru instigare la abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, precum si pentru Alexandru Teodor Gavris, director in cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori. Arestat la domiciliu intr-un alt dosar, Gavris este acuzat de instigare la abuz in serviciu si abuz in serviciu. In acelasi dosar au fost retinuti Gabriel Telu Protopopu, consilier in cadrul Corpului de Control al Directoratului de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori, pentru abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, Daniel Ninel Cosmineanu, sef al Biroului Aprovizionare de la CFR Calatori Cluj, pentru luare de mita, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si de abuz in serviciu.

Presedintele CJ Timis nu are dreptul de a parasi tara

Presedintele CJ Timis este obligat, ca in perioada controlului judiciar, sa nu plece din tara fara incuviintarea procurorilor, sa mearga la DNA central ori de cate ori este chemat, sa se prezinte la Politia Remetea Mare in zilele stabilite cu politistii, sa anunte anchetatorii daca isi schimba locuinta, sa nu ia legatura cu celelalte persoane cercetate sau suspectate in cauza, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut perchezitii, miercuri, la sediul Consiliului Judetean Timis, la 17 primarii din judet si la Asociatia Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Timis (care functioneaza in sediul CJ). De asemenea, au fost facute perchezitii la locuinta presedintelui CJ Timis, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuinta lui George Didila din Bucuresti, si la sediul firmei controlate de acesta, SC Ecomet West SRL, tot din Capitala. Anchetatorii au descins si la depourile CFR Calatori din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Arad, Suceava si Iasi,

Presedintele CJ Timis a fost ridicat, miercuri dimineata, de anchetatori din sediul Consiliului Judetean Timis si dus la DNA central, unde a fost audiat mai multe ore, in final fiind lasat sa plece, dupa ce in cazul sau anchetatorii au luat masura controlului judiciar. Tot la DNA central au fost audiati consilierul judetean Marcel Mihoc (PSD) si vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Arhivelor Statului Stan Popa. In acelasi dosar, la DNA Timis au fost audiati 17 primari din judet, precum si Claudiu Ilas - managerul Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros - director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci - director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion - directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld - directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara.

Mai multi primari au fost audiati

Astfel, au fost audiati primarul orasului Buzias, Alger Viorel Ilas, primarul orasului Recas, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parta, Mihai Petricas, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comlosu Mare, Ovidiu Nicolae Stefanescu, primarul comunei Cheveresu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Carpinis, Ioan Sima, primarul comunei Sandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, si primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Potrivit unor documente ale procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de consilierul judetean Marcel Mihoc. Procurorii il suspecteaza pe Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL. Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte.

Contractele au fost atribuite la interventia lui Teodor Gavris

Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate. Sumele de bani obtinute din contracte erau virate in conturile societatii Ecomet West SRL, administrata de catre Marius Didila, care il anunta pe George Didila, iar acesta ii transmitea lui Bojin si Mihoc situatia incasarilor din contractele incheiate, potrivit acelorasi documente.

Pe de alta parte, potrivit anchetatorilor, depourile CFR Calatori din Bucuresti si noua judete, perchezitionate in acest dosar, ar fi dat preferential contracte de furnizare de produse in valoare de peste 191.000 de lei.

In toate cazurile, contractele ar fi fost atribuite, la interventia lui Teodor Gavris, fost director Tractiune din CFR Calatori, de catre sefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlata de George Didila. Dupa ce ii determina pe sefii depourilor sa atribuie contracte firmei lui Didila, Gavris facea demersurile necesare pentru ca subunitatile companiei feroviare sa primeasca fondurile necesare achitarii contravalorii produselor achizitionate, sustin anchetatorii. Titu Bojin este presedinte al Consiliului Judetean Timis din anul 2012, dupa ce anterior a condus, timp de zece ani, Directia Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localitatii Remetea Mare inca din anul 1986. Bojin a fost si consilier judetean in CJ Timis, timp de trei mandate. Bojin este membru al PSD inca de la formarea PDSR, in 1992, iar din anul 2008 este presedinte al filialei Timis a partidului. El este si membru in Comitetul Executiv National al PSD si membru in Consiliul National al PSD.

Sursa foto: Shutterstock.com/Avocat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri