Premierul Victor Ponta a afirmat ca spera ca judecatorii romani sa aplice legea "corect" in cazul actiunilor Petrom asupra carora fratii Micula au intocmit sechestru, dupa un proces castigat la Curtea de Arbitraj de la Washington, aratand ca aceste actiuni nu sunt ale Finantelor, ci ale Economiei.

Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, au castigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului roman si trebuie sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati. Vineri, Ministerul Finantelor a anuntat ca, la cererea lui Ioan Micula si a societatilor controlate de acesta, a fost intocmit un proces verbal de sechestru asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OMV Petrom SA, scrie Mediafax.

Cazul a fost discutat la inceputul sedintei de vineri a Guvernului de catre premierul Victor Ponta si ministrii implicati. "Nu se iau actiunile de la Petrom, pentru ca nu sunt ale Ministerului Finantelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care fratii Micula sau compania lor au de platit de la statul roman 82 milioane euro", a spus Victor Ponta.

Ministrul Finantelor i-a explicat ca este vorba atat de fratii Micula, cat si de companiile lor, dar a precizat ca ministerul a solicitat anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013, formuland si o contestatie la executare in fata instantelor romanesti. "E, asta e, sper totusi ca judecatorii romani sa aplice legea corect si sa nu dea actiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finante", a completat Victor Ponta.

Ministrul delegat al Energiei a intervenit in discutie spunand ca ramane de vazut cum va actiona executorul judecatoresc si aratand ca, "fara a-mi permite sa comentez o decizie a instantei", in cazul Petrom s-a evaluat la valoarea nominala si nu la cea de piata. Ministerul Finantelor Publice a anuntat anterior ca a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale impotriva sechestrului asupra actiunilor detinute de statul roman la OMV Petrom obtinut de societati controlate de fratii Micula.

"Prin adresa inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civila profesionala de executori judecatoresti «Mazilu si Asociatii», la cererea societatilor Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. si European Food S.A., precum si a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat ca a intocmit Procesul verbal de sechestru in dosarul de executare nr.22/2014 asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OMV Petrom SA. Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale", se arata intr-un comunicat al ministerului.

De asemenea, dupa primirea Procesului verbal de sechestru anterior mentionat, Ministerul Finantelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara si Departamentul pentru Energie. Ministerul mentioneaza ca diferendul in fata Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii dintre Romania si societatile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. si European Food S.A., precum si persoanele fizice Ioan Micula si Viorel Micula nu este finalizat, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013.

Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate. Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.

Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, sustineau la data deschiderii procesului, in 2005, ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de circa 19%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri