Presedintele Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca a dat-o in bara cand a numit-o pe Alina Bica in fruntea DIICOT, explicand ca este "arhicunoscut" ca nu este cel mai inspirat am cand face numiri sau sustine pe cineva, scrie Mediafax.

Intrebat daca la capitolul esecuri intra si semnarea decretul de numire a lui Alina Bica, presedintele Traian Basescu a spus: "Esecuri cu oameni, cred ca pot face o carte. Intra (Alina Bica - n.r.) la lunga lista de oameni cu care am dat-o in bara. Ce sa fac?". Seful statului a precizat ca este "foarte greu sa ai inspiratie" cand numesti magistrati sau ministri.

"In ceea ce priveste numirile de magistrati, va rog sa ma credeti ca in afara de cei care au fost numiti pe functii eu nu cunosc nici judecatori, nici procurori. E foarte greu sa ai inspiratia sa numesti intr-o functie inalta un magistrat, ca de altfel si un ministru. E foarte greu. Imi aduc aminte ca la domnul Morar prima numire importanta dupa mine la DNA am plecat de la criteriul ca a avut curaj sa-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era din partid cu mine. La Codruta Kovesi am cerut o lista cu toti procurorii-sefi din teritoriu si am cerut sa-mi faca Parchetul General cate dosare au trimis in instante si ce procentaj de succes au avut. Codruta Kovesi la Sibiu nu avea foarte multe dosare, dar a avut 100/% rata de succes. M-am uitat si ca e femeie si cum eu am treaba asta cu femeile sa fie promovate", a explicat Basescu.

"Dar e deja arhicunoscut ca nu sunt cel mai inspirat om atunci cand fac numiri sau cand sustin pe cineva", a spus el.

De asemenea, Basescu a fost intrebat in baza caror criterii a numit-o pe Alina Bica sef al DIICOT si daca a avut informatii in privinta sa de la institutii ale statului privind activitatea din comisia ANRP. ”Categoric nu am avut informatii despre activitatea dansei, nici nu am stiut. Nici nu stiam ca in acel consiliu de evaluare, sau ce Dumnezeu era, erau reprezentanti ai tuturor ministerilor, Justitie, Finante, si asa mai departe, cine mai era pe acolo. Nu am stiut in mod categoric. Am numit-o cu multa incredere, recunosc, pe doamna Bica pentru ca lucrase...dansa a raspuns in ministerul Justitiei de Codul penal si Codul de procedura penala. Stiind ca exact codurile pe care dansa le-a coordonat vor intra in vigoare, am spus ca este omul potrivit. Mai mult, daca va uitati pe actele normative ale Guvernului, ele nu erau avizate de domnul ministru Predoiu, ci de doamna Bica, deci un secretar de stat foarte activ si extrem de eficient, dar nici macar nu am stiut ca este in consiliul de administratie”, a raspuns seful statului.

El a fost intrebat cum isi explica faptul ca nicio institutie a statului nu i-a furnizat informatii in aceasta privinta, de vreme ce a sustinut ca ii verifica pe cei pe care ii numeste in functii. ”Da, dar acum nu avem cate un ofiter SRI in spatele fiecarui roman. De ce plecati de la premisa asta? Ce va pot spune este ca prima arestare si din cate stiu si condamnare care s-a facut la ANRP s-a facut pe informatia de la un politician, data mie, eu - transmisa institutiilor statului. S-a trecut la un proces de supraveghere si acel vicepresedinte care a fost arestat si pe urma condamnat a picat intr-o astfel de situatie”, a mai spus Basescu.

Seful statului a refuzat insa sa precizeze cine este politicianul care i-a dat informatia despre care a facut vorbire.

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisa in judecata de DNA, ea fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Alina Bica si alti patru inculpati din dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat raman in arest, potrivit unei decizii luate, de instanta suprema, prin care sunt mentinute masurile preventive din acest caz.

Conform deciziei luate de instanta, in arest preventiv raman si fostul vicepresedinte al ANAF Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nutiu si Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP. Prin aceeasi hotarare, este mentinut controlul judiciar fata de alti patru inculpati din dosar, respectiv fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, fost sef de birou la Ministerul Justitiei, si omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Instanta suprema a mai decis ca la 6 ianuarie sa fie verificate masurile preventive dispuse fata de toti inculpatii din dosar, dupa ce acestia au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat va fi judecat si fostul vicepresedinte al ANRP Remus Baciu, aflat in inchisoare in urma unei condamnari intr-un alt caz de coruptie.

Alina Bica, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu si Remus Baciu sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) i-a aprobat omului de afaceri Stelian Gheorghe, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Gheorghe Stelian si Emil Nutiu vor fi judecati pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri