Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele de care este acuzat, arata procurorii DNA, care se pregatesc sa finalizeze dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri si sa il trimita in instanta, dupa ce au cerut prelungirea cu 15 zile a masurilor preventive luate in cazul inculpatilor din dosar.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut doar partial faptele de coruptie de care este acuzat de procurorii DNA Brasov, in dosarul privind retrocedarea ilegala, in favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de padure, se arata in ultimul referat cu propunerea de prelungire a masurilor preventive luate fata de persoanele inculpate in acest caz, document obtinut de Mediafax.

In documentul citat, anchetatorii arata ca, "fiind audiati, inculpatii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut in parte savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati". "Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut savarsirea vreunei infractiuni. Adam Ioan a formulat denunt in prezenta cauza, prin care a aratat ca i-a oferit mita judecatorului Ordog Lorand Andras pentru obtinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Janica si Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzati", au scris procurorii DNA in referatul citat.

Anchetatorii au mai aratat ca, de la data solicitarii ultimelor prelungiri sau de la data luarii masurii arestului preventiv fata de judecatorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat si exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiati mai multi martori si inculpati, s-au transcris convorbiri telefonice si ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia perchezitiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpatii au fost fie confruntati, fie pusi sa reconstituie unele etape din parcursul infractional, iar in dosar s-a dispus extinderea urmaririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurator pe bunurile mobile si imobile ale celor cercetati in dosar si au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network - n.r.) in cazul unora dintre inculpati. Anchetatorii au mai aratat in referat ca volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este urias, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, si ca trebuie sa ii duca in teren pe Paltin Sturdza si Gabriela Zaharia, "pentru a indica locul in care au fost cu Adam Ioan, in apropierea locuintei inculpatului Ordog Lorand Andras".

Dupa finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul si vor transmite dosarul instantei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecata.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca dosarul este in curs de finalizare si s-a cerut prelungirea masurilor preventive fata de cei cercetati doar pentru 15 zile, intrucat anchetatorii au considerat ca perioada este suficienta pentru a finaliza ultimele acte de urmarire in dosar. Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor si inscrisurilor ridicate cu ocazia perchezitiilor din 15 si 21 octombrie 2014, analizarea corespondentei electronice sau redarea tuturor inregistrarilor audio-video facute de Paltin Sturdza.

In 10 ianuarie, procurorii au cerut instantei supreme prelungirea cu 15 zile a masurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Janica Poenaru si Sorin Ion Iacob. Anchetatorii nu au solicitat la acel moment si prelungirea masurii arestului preventiv in cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al carui mandat expira in 26 ianuarie.

In urma deciziei instantei, a fost prelungita masura arestului prenventiv pentru Bengescu (pana in 29 ianuarie), Kadas (pana in 29 ianuarie), Ordog (pana in 30 ianuarie), Adam (pana in 2 februarie), Sturdza (pana in 5 februarie) si arestul la domiciliu pentru Iacob (pana in 29 ianuarie), Poenaru (pana in 29 ianuarie) si Andrei Hrebenciuc (pana in 4 februarie).

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.
In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri