Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national au anuntat, luni, ca dau in judecata Guvernul pentru desfiintarea Inspectiei Muncii prin OUG 86/2014, considerand ca aceasta prevedere este neconstitutionala, conform liderilor sindicali.

Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Nationala a Sidicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatia Sindicala Nationala Meridian au aratat, intr-o conferinta de presa, ca sunt solidare in demersul referitor la abrogarea prevederilor privind desfiintarea Inspectiei Muncii si aparitia Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat ca in 29 decembrie 2014 a fost inregistrata o plangere prealabila la Guvern, iar celelalte patru confederatii s-au raliat si, in 9 ianuarie, toate confederatiile s-au adresat Avocatului Poporului, cerandu-i sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa evalueze constitutionalitatea OUG 86/2014, respectiv a articolului 5, referitor la infiintarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala. Sindicalistii au precizat ca si alte organizatii sindicale, dar si inspectorate teritoriale de munca au sesizat Avocatul Poporului, fara ca acesta din urma sa ia vreo masura, si, in acest context, confederatiile sindicale au decis sa cheme Guvernul in contencios administrativ.

Prevederile OUG 86, contestate

De asemenea, sindicalistii au spus ca vor scrie tuturor ambasadelor din tarile UE pentru a le semnala decizia Guvernului privind desfiintarea Inspectiei Muncii. La discutiile din 9 ianuarie cu avocatul Poporului, reprezentantii confederatiilor sindicale au aratat ca prevederile articolului 5 din OUG 86 nu se justifica si s-au pronuntat in favoarea existentei unei institutii a Inspectiei Muncii independente, autonome, in subordinea Parlamentului, institutie care sa fie reglementata in continuare prin lege organica.

Avocatul Poporului a declarat ca expertii institutiei vor analiza petitia inaintata de liderii confederatiilor sindicale, aceasta urmand sa fie solutionata in conformitate cu prevederile constitutionale si legale. Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi desfiintate, iar in locul acestora va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii, a decis Guvernul, la sfarsitul anului trecut. Urmare a acestei decizii, in subordinea noii agentii vor fi create, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, directii judetene de munca si securitate sociala, conform ordonantei de urgenta privind noua configuratie a Guvernului.

Agentia va fi condusa de un secretar de stat numit de premier, la propunerea ministrului Muncii si va prelua personalul celor doua structuri comasate, dar cu incadrarea in numarul maxim de posturi. Confederatia Sindicala "Cartel Alfa" a cerut, in 19 decembrie 2014, retragerea OUG privind comasarea Inspectiei Muncii cu Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, considerand ca aceasta decizie incurajeaza frauda fiscala pe piata muncii si transforma Inspectia Muncii "intr-un apendice politic cu caracter de ajutor social".

PNL, despre desfiintarea Inspectiei Muncii

Potrivit "Cartel Alfa", Conventia 81 a Organizatiei Internationale a Muncii, ratificata de Guvern, stabileste principiile de desfasurare a activitatii de inspectia muncii, subliniind ca aceasta trebuie plasata in cadrul unei autoritatii nationale cu putere de supraveghere si control. Sindicalistii au aratat ca OUG 86/2014 a fost elaborata, adoptata si publicata in Monitorul Oficial intr-un "total secret", fara niciun fel de informare, consultare sau aviz din partea partenerilor sociali, procedura obligatorie si necesara, cu atat mai mult cu cat este vorba de un act normativ care vizeaza "domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei muncii". Sindicalistii "Cartel Alfa" au mai anuntat atunci ca vor depune o plangere pe acest subiect la Organizatia Internationala a Muncii, invitand si ceilalti parteneri sociali sa adere la acest demers.

De asemenea, Grupul Parlamentar al PNL a cerut, in 22 decembrie 2014, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG 86/2014. PNL sustine ca desfiintarea Inspectiei Muncii nu are caracter de urgenta si, mai mult, in loc sa imbunatateasca activitatea din domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei, o supune controlului guvernamental si schimbarilor politice. Liberalii spuneau ca ordonanta incalca si articolul 6 din Conventia 81/1947 a Organizatiei Internationale a Muncii, care precizeaza ca "personalul Inspectiei va fi format din functionari publici al caror statut si conditii de serviciu le asigura stabilitatea in functie si independenta fata de orice schimbare guvernamentala si orice influenta neprevazuta din afara."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri