Presedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, a declarat, marti, ca sunt in dezbatere la comisie patru proiecte de lege care vizeaza insolventa persoanei fizice si, procedural, vor fi contopite intr-unul singur, adaugand ca la dezbateri vor fi invitati reprezentantii CSM, BNR si ARB.

„Comisia juridica va convoca BNR, CSM, toate institutiile care sunt implicate sau vor fi implicate in aplicarea acestui proiect de lege. Este un lucru sanatos ca s-a ajuns la un consens politic pe o tema de un asemnea impact. Sa profitam de momentul acesta si sa dam un raport bun”, a afirmat Bogdan Ciuca.

El a spus ca sunt in dezbatere patru proiecte de lege privind insolventa persoanei fizice. „Conform procedurii, vom contopi cele patru proiecte intr-unul singur, trei vor fi respinse, partile bune din acele proiecte ce vor fi respinse vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra. Probabil vom lucra pe proiectul doamnei Birchall, vom hotara maine (miercuri - n.r.) in comisie, pentru ca este cel mai complex si are un parcurs favorabil, a fost votat si de Senat. Indiferent daca a trecut tacit, prefer sa lucrez pe un proiect care are un parcurs favorabil decat pe unul care a primit un vot negativ. Este o sugestie, o parere, noi vom hotari maine in comisie, in functie de tipul vizat, unul vizeaza insolventa persoanei fizice depus in 2012, altul falimentul persoanei fizice, celelalte doua tot asa insolventa, inclusiv al doamnei Birchall, care este mai complex”, a adaugat Ciuca.

Intrebat in legatura cu faptul ca in dezbaterile anterioare Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a opus rezistenta la insolventa persoanei fizice, Ciuca a spus: „Este important, din perspectiva procedurala, tehnica, sa primim votul grupurilor parlamentare si al Parlamentului, evident ca vor fi discutii, sunt structuri care nu-si doresc un asemnea proiect sau isi doresc ca un asemnea proiecrt sa capete o alta forma, vor fi dezbateri si este firesc sa existe dezbateri”.

El a mai aratat ca toate grupurile parlamentare reprezentate in comisie au sustinut ideea implementarii unui asemenea proiect care sa vizeze insolventa persoanei fizice. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, marti, sa convoace Comisia juridica, incepand de miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul legii insolventei persoanei fizice, Valeriu Zgonea precizand ca plenul va fi convocat saptamana viitoare, in 24 de ore de la finalizarea raportului.

In 2 octombrie 2014, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul a dat aviz pozitiv propunerii legislative initiate de catre deputatul PSD Ana Birchall privind insolventa persoanelor fizice, el aratand atunci ca Executivul mai face si lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI si se va ”descurca” daca va fi certat de Fond. ”Guvernul Romaniei, in baza punctelor de vedere ale ministerelor, acorda punct de vedere pozitiv sau negativ unor proiecte parlamentare. Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide in urma unei dezbateri”, a spus Ponta, intrebat daca, prin avizul pozitiv dat, Guvernul sustine masurile propuse in initiativa legislativa initiata de deputatul PSD Ana Birchall privind insolventa persoanelor fizice.

Proiectul de lege, care a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului, a trecut de acest for legislativ in decembrie prin aprobare tacita, fiind inaintat spre dezbatere Camerei Deputatilor. Potrivit proiectului, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca este in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.

De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolventa unui debitor daca poate dovedi ca acesta nu are capacitatea de a-si achita datoriile. Odata cu inceperea procedurii de insolventa, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fara acordul prealabil al administratorului judiciar, cu exceptia tranzactiilor obisnuite.

De asemenea, nu se va acumula nicio dobanda penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii. Pana la indeplinirea planului de rambursare a datoriilor, datornicii sunt obligati sa utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, sa se abtina de la orice tranzactii sau comportamente care ar conduce la esecul planului, sa desfasoare activitati adecvate, generatoare de venituri si, in caz de somaj, sa caute sa realizeze venituri.

Debitorul va trebui, de asemenea, sa inainteze administratorului judiciar sumele obtinute din mosteniri sau donatii, sa nu ascunda vreo parte din veniturle sale si sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu si le poate indeplini la scadenta.

Administratorul judiciar va supaveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor. Potrivit proiectului, se va sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani furnizarea, pe parcursul procedurii de insolventa, de informatii false instantei sau administratorului judiciar, tainuirea activelor si documentelor relevante pentru procedura de insolventa.

Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca romanii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia in care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung in imposibilitatea de plata.

Acestia mentioneaza ca in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana - intre care Germania, Marea Britanie, Franta, Austria, Italia, Polonia - exista prevederi legislative care reglementeaza situatia insolventei persoanelor fizice in favoarea debitorilor de buna credinta.

Potrivit initiatorilor, executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata doar in ultima instanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri