Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat conditionat pentru ca s-a conformat rigorilor detentiei, a dat dovezi de indreptare si a indeplinit cu responsabilitate toate sarcinile, aratand ca "regreta sincer fapta", se arata in motivarea deciziei Trinunalului Ilfov.

Prin decizia Tribunalului Ilfov din 19 noiembrie 2014, Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat din penitenciar, dupa ce a executat zece luni din pedeapsa de doi ani de inchisoare, primita pentru ca l-a favorizat pe Nicolae Popa. "Tribunalul constata ca Vintu Sorin Ovidiu s-a adaptat la mediul penitenciar, intelegand sa se conformeze regulilor si rigorilor detentiei, dand dovezi de indreptare, iar cu privire la reintegrarea sociala, tribunalul are certitudinea, vazand sustinerea de care s-a bucurat din partea familiei pe toata perioada detentiei si participarea intensa a acestuia la programele educationale, ca acest lucru nu va reprezenta pentru condamnat nicio problema pentru viitor", a scris judecatorul in motivarea deciziei, conform Mediafax.

Instanta a aratat ca Sorin Ovidiu Vintu "a respectat intocmai prevederile Regulamentului de Ordine Interioara al arestului", nu a fost pedepsit niciodata, a avut un comportament foarte bun, si-a indeplinit cu seriozitate si responsabilitate toate sarcinile ce i-au fost incredintate, "fiind constient ca numai astfel poate obtine respectul cadrelor si al celorlalti arestati". "A dat dovada de dorinta de reintegrare sociala rapida si regreta sincer fapta pentru care a fost incarcerat", a precizat judecatorul.

Instanta a mentionat ca la pedeapsa de doi ani in inchisoare a fost contopita si cealalta condamnare a lui Vintu, respectiv un an de inchisoare, primita pentru santajarea lui Sebastian Ghita si executata in intregime. Sorin Ovidiu Vintu a inceput sa execute a doua pedeapsa la 25 ianuarie 2014 si mai trebuia sa stea in penitenciar pana al 15 ianuarie 2015. Pentru a putea fi propus pentru liberare conditionata, Vintu trebuia sa execute 2/3 din pedeapsa, respectiv 486 din cele 730 de zile, iar acesta executase 629 de zile pana in 4 septembrie 2014, din care 374 zile arest preventiv, 223 zile executate si 32 zile castigate ca urmare a muncii prestate, astfel ca aceasta conditie a liberarii conditionate a fost indeplinita.

Vintu, caz de buna purtare dupa gratii

De asemenea, din caracterizarea care i-a fost facuta rezulta ca Sorin Ovidiu Vintu a muncit in penitenciar si a castigat 32 de zile de inchisoare considerate ca executate, si aceasta cerinta pentru liberare fiind astfel indeplinita. "Conditia cu privire la disciplina este indeplinita. Astfel, analizand caracterizarea intocmita condamnatului VSO de Comisia pentru acordarea liberarii conditionate din cadrul Penitenciarului Spital Bucuresti Jilava, rezulta ca acesta nu a fost sanctionat disciplinar niciodata pe parcursul executarii pedepsei de 2 ani inchisoare si nici recompensat, fiind repartizat pentru executarea pedepsei in regim semideschis; se mai arata ca acesta manifesta un «comportament oscilant» fara a se face mentiuni privind imprejurarile care au condus la aceasta concluzie, precum si ca in prezent nu participa la programe educative, iar la momentul evaluarii nu necesita asistenta psihologica", a mai notat instanta in motivare.

Sorin Ovidiu Vintu a primit si 131 de credite, in baza carora i-a fost scazuta o parte din pedeapsa, dupa ce a scris, in timpul executarii primei pedepse, lucrarea stiintifica intitulata "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare", publicata in 2012, o copie a acesteia fiind anexata si la cererea de liberare conditionata din 2014. De asemenea, in sustinerea propunerii de liberare conditionata, Sorin Ovidiu Vintu a depus la dosar si un set de inscrisuri medicale, in care a fost notata boala de care sufera, fiind facuta si mentiunea ca la controlul medical efectuat in Penitenciarul Spital Bucuresti- Jilava i-au fost depistate si alte boli.

"Cu referire la comportamentul condamnatului pe parcursul detentiei, instanta constata ca petentul condamnat VSO a dat dovezi temeinice de indreptare in sensul dispozitiilor art. 59 C. pen. in sensul ca a avut o conduita conform regulamentului locului de detentie, a participat la programe de pregatire pentru liberare, iar in cadrul evaluarii psihologice s-a remarcat o personalitate structurata matur cu nivel intelectual ridicat, nefiind identificate elemente de risc pe domeniile asistentei psihologice generale si specifice", a scris judecatorul de la Tribunalul Bucuresti in motivare.

Pe de alta parte, instanta nu a tinut cont de faptul ca lui Vintu i-a fost intocmit un dosar disciplinar pentru detinerea unui incarcator de telefon mobil, intrucat, pana la ramanerea definitiva a sanctiunii care este posibil sa ii fie aplicata, "acesta beneficiaza de prezumtia de nevinovatie". "Avand in vedere si starea de sanatate precara a condamnatului Vintu Sorin Ovidiu, cat si faptul ca pana la executarea efectiva, in intregime, a pedepsei, sunt mai putin de 60 de zile, tribunalul apreciaza ca perioada efectiv executata de condamnat este suficienta pentru reeducarea sa, astfel ca va admite contestatia formulata de condamnat impotriva sentintei pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, pe care o va desfiinta si, rejudecand cauza, va admite cererea de liberare conditionata formulata de condamnat", conform deciziei judecatorului de la Tribunalul Bucuresti.

Cererea de liberare conditionata a lui Vintu, a doua formulata pe numele acestuia, a fost respinsa, initial, de Judecatoria Sectorului 4 la 2 octombrie 2014. Sorin Ovidiu Vintu a contestat decizia la Tribunalul Ilfov, care a decis definitiv eliberarea lui, in 19 noiembrie 2014.

Vintu se afla in penitenciar din 25 ianuarie 2014, dupa ce fusese condamnat definitiv de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa. Sorin Ovidiu Vintu a fost reincarcerat la inceputul anului trecut dupa aproape noua luni de la eliberarea, la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, unde a executat un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita. La jumatatea lunii iulie 2014, Vintu a primit o noua condamnare: sase ani si doua luni de inchisoare, in dosarul Petromservice. Decizia nu este insa definitiva. Sorin Ovidiu Vintu este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri