Consiliul Concurentei are in derulare 56 de investigatii de incalcare a legii concurentei, peste 50% dintre acestea avand ca obiect intelegerile pe verticala intre companii, urmate de carteluri, un sfert din total, anul trecut fiind finalizate 17 cazuri si declansate 9 investigatii.

Numarul investigatiilor in derulare este de 56, cu 11% mai putine investigatii de incalcare fata de anul 2013. Intelegerile verticale sunt cele mai multe, respectiv 52% din total, 25% sunt carteluri, 11% - abuzul de pozitie dominanta, 7% au obiect multiplu, 3% vizeaza acte ale administratiei publice, iar 2% concentrari economice implementate fara notificare, arata datele Consiliului Concurentei. De asemenea, Consiliul deruleaza 11 investigatii sectoriale, noteaza Mediafax.

Anul trecut au fost declansate 9 investigatii privind posibile incalcari ale Legii Concurentei, acestea vizand, printre altele, lucrari de constructie instalatii gaze naturale, producerea, distributia si comercializarea acumulatorilor, servicii de audit financiar, piata media si comercializarea de produse alimentare. O pondere de 67% dintre investigatiile initiate in 2014 au fost lansate din initiativa Consiliului Concurentei, similar anului 2013. De asemenea, au fost finalizate 17 investigatii privind incalcarea legii concurentei si au fost finalizate doua anchete sectoriale (servicii de transport public local de persoane prin curse regulate in trafic judetean si piata energiei electrice) si un studiu pe piata asigurarilor de viata.

Cuantumul amenzilor aplicate de CC in 2014

In anul 2014, 7 investigatii au fost finalizate cu amenzi si 2 cu asumarea de angajamente de companiile implicate, iar peste 50% din sanctiuni au fost aplicate pentru intelegeri tip cartel. In total, anul trecut Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in valoare de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro), cu 113% mai mult fata de anul 2013.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Metro, Real, Selgros, Mega Image si 21 de furnizori ai acestora pentru fixarea preturilor la raft si comportamentul in cadrul promotiilor, 154 milioane de lei (aproximativ 35 milioane euro) si pentru 11 agentii media pentru intelegeri vizand eliminarea de pe piata a unor concurenti, 14,6 milioane de lei (aproximativ 3,2 milioane euro). In top se afla si amenda data celor patru companii (Dafora, Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Targu Mures, Upetrom 1 Mai) pentru trucarea unor licitatii organizate de Romgaz (13 milioane de lei, 2,89 milioane de euro) si 8 companii participante la un cartel pe piata serviciilor de taximetrie din Bucuresti si Ilfov.

Pe de alta parte, in anul 2014 Consiliul Concurentei a avut calitate procesuala in 209 dosare, in crestere cu 22%, comparativ cu anul 2013. In 96% din procese au fost date hotarari irevocabile favorabile, iar procentul amenzilor mentinute irevocabil a crescut cu 3 puncte procentuale, ajungand la 67%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri