Firma Foserco, parte a grupului american Weatherford, a fost exonerata de amenda de catre Consiliul Concurentei in cadrul investigatiei prin care a sanctionat companiile Dafora Medias, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova si Foraj Sonde Targu-Mures pentru trucarea unor licitatii organizate de Romgaz.

"Este prima investigatie declansata in urma unei cereri de clementa. Companiile s-au inteles sa isi imparta lucrarile de foraj pentru care Romgaz urma sa organizeze licitatii publice, stabilind dinainte castigatorii licitatiilor si modul in care urmau sa actioneze. Una dintre companiile implicate in intelegere ne-a furnizat probele incalcarii legii concurentei, motiv pentru care a fost exonerata de la plata amenzii", a declarat, intr-o conferinta de presa, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. El a mentionat ca acest cazul a fost initiat pentru ca o firma a recunoscut ca a incalcat legea si a pus la dispozitia Consiliului dovezi in acest sens, care dupa investigatie s-au dovedit adevarate, arata Mediafax.

"Pe cel care ne-a furnizat informatia nu l-am sanctionat, asta e politica de clementa. In tarile dezvoltate ale UE, care au o practica mai avansata in combaterea incalcarilor de lege, clementa este principalul mijloc de depistare a cartelurilor. Important este sa facem sa devina cat mai intalnita si in Romania aceasta practica, sa incurajam mai multe companii sa recunoasca, iar pentru noi este mai usor sa depistam alte cazuri", a spus Chiritoiu.
Companiile sanctionate detineau peste 70% din piata in perioada incalcarii, iar amenzile sunt cuprinse intre 300.000 euro (Upetrom) si 900.000 euro (Dafora).

"Comportamentul anticoncurential s-a derulat in perioada 2 iunie 2008 - 12 octombrie 2009 si a vizat mai multe proceduri de licitatie publica derulate in acest interval de timp", potrivit Consiliului Concurentei. In luna decembrie, surse din piata energetica au declarat pentru MEDIAFAX ca cele patru firme au fost amendate de Consiliul Concurentei, iar la acea data purtatorul de cuvant al grupului Upetrom, Radu Petrescu, a afirmat ca Upetrom 1 Mai nu a primit nicio notificare privind vreo amenda, iar compania produce utilaj petrolier, neavand operatiuni de foraj petrolier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri