Raportul MCV pentru Romania va fi discutat, miercuri, in Colegiul comisarilor, in aceeasi zi cu cel al Bulgariei, urmand sa fie publicate in aceeasi zi, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva.

"Comisarii vor discuta maine (miercuri - n.r.) ultimele evolutii si progrese in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei din Bulgaria si Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva. Raportul va fi publicat dupa incheierea reuniunii Colegiului comisarilor, la ora 12:00 (13:00, ora Romaniei). Surse europene au precizat recent, ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat precedentul, cel din ianuarie 2014, noteaza Mediafax.

"Oaia neagra" va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunitatii unor parlamentari cu probleme in justitie. Aceleasi surse au sustinut ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat cel pentru Bulgaria. Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare s-a aflat si pe agenda discutiilor pe care le-a avut, pe 19 si 20 ianuarie, la Bruxelles, ministrul roman al Justitiei, Robert Cazanciuc, cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, cel care se ocupa de raport, si cu comisarul pentru Justitie, Vera Jourova.

Romania, un "exemplu de bune practici"?

Inainte de vizita la Bruxelles, Cazanciuc a declarat ca Romania va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, potrivit evaluarilor facute de autoritatile de la Bucuresti dupa discutii cu oficiali ai Comisiei Europene si ai statelor membre. "Evaluarea noastra in baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre arata ca vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv. In fond, raportul de tara nu face decat sa reflecte starea de fapt existenta in Romania: un sistem judiciar independent, institutii de aplicare a legii eficiente si determinate sa combata coruptia, un angajament ferm al Executivului de a sustine financiar sistemul de justitie prin investitii in instante si parchete", a declarat, pe 16 ianuarie, la RRA, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Oficialul a precizat ca Romania este "un exemplu de bune practici in domeniul justitiei", ca urmare a eficientei combaterii coruptiei si a implementarii a trei noi coduri intr-un singur an. Intrebat daca una dintre criticile raportului se va referi la blocarea unor anchete penale din cauza neridicarii imunitatii unor parlamentari, Robert Cazanciuc a precizat: "Romania este un exemplu pentru multe state europene in ceea ce priveste combaterea coruptiei si nu cred ca se poate vorbi de o lipsa de vointa in acest domeniu. Este regretabil ca eforturile oamenilor care fac parte din sistemul judiciar, din institutiile statului, ale fiecarui cetatean din aceasta tara care plateste taxe si impozite este pus intr-o lumina nefavorabila in anumite momente".

In 15 ianuarie, la Bruxelles, in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu presedintele Comisiei Europene, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a discutat cu Jean-Claude Juncker despre MCV. "Domnul presedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania in chestiunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Am discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare si Verificare. Peste cateva zile doar, vom avea un nou raport pe aceasta speta. Am cazut de acord ca acest lucru ne incurajeaza sa spunem ca, in urmatorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza aceasta procedura cu succes, fiindca Romania a facut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului, in implementarea reformelor structurale, in consolidarea statului de drept si consolidarea independentei justitiei", a spus Iohannis. "Am avut puncte de vedere, practic, identice in aceasta chestiune", a adaugat presedintele Iohannis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri