DIICOT isi incearca din nou norocul solicitand aviz de la Senat si, respectiv, presedintele Klaus Iohannis, pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian - fost ministru al Economiei in cabinetul Tariceanu - si Adriean Videanu - fost ministru al Economiei in Guvernul Boc, in dosarul Romgaz-Interagro.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general al Romaniei sa ceara Senatului avizarea cererii de urmarire penala pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, informeaza Mediafax.

Adriean Videanu a fost arestat, sambata, alaturi de Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia a fost luata in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica si nu este definitiva, putand fi contestata la aceeasi instanta.

In cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, solicitarea ar urma sa ajunga la seful statului, prin intermediul procurorului general al Romaniei, DIICOT cerand avizarea urmaririi penale pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi fosti ministri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre omul de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezulta din referatul procurorilor.
Astfel, sustin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, fara a fi respectate dispozitiilor legale si in conditiile in care firma omului de afaceri Ioan Niculae inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN Romgaz SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT. Procurorii au suspiciuni ca prin activitatea ministrilor, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In actele procurorilor se mai arata ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro SA gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. "Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", sustin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN Romgaz SA reprezinta un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010. In acelasi dosar, procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai solicitat o data, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

In cazul lui Videanu, seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala. Pe de alta parte, plenul Senatului a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii. Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

In prezent, Varujan Vosganian este senator PNL, iar Adriean Videanu este arestat intr-un alt dosar, in care este implicat si fostul sef al DIICOT Alin Bica. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat vineri la DIICOT, in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit penal, alaturi de apropiati ai sai, pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri