Cristian Ebasu, directorul general al SC Constructii Erbasu SA spune ca a fost audiat ca martor in dosarul de evaziune fiscala in care au fost facute perchezitii, precizand ca din actele de urmarire a rezultat ca firma sa nu este implicata in faptele cercetate.

Cristian Erbasu arata luni, intr-un comunicat de presa, ca la sediul SC Constructii Erbasu SA au fost facute duminica perchezitii intr-un dosar in care Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru posibila savarsire a unor fapte de evaziune fiscala. "Operatiunea a vizat verificarea si ridicarea de inscrisuri care au legatura cu societatile cercetate de autoritati in dosarul mai sus mentionat. Cu acest prilej s-au incheiat doua Procese-verbale de perchezitie. La aceeasi data si in considerarea acelorasi fapte de evaziune fiscala urmarite de autoritati, s-a realizat un control din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, in urma caruia s-a intocmit un Proces-verbal", a precizat Cristian Erbasu, potrivit Mediafax.

Directorul general al SC Constructii Erbasu a adaugat ca, potrivit mandatului de aducere emis in dosar, a fost citat in calitate de martor si audiat, duminica, de Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din Politia Romana. "Nu s-au dispus alte masuri in dosarul penal mentionat fata de SC Constructii Erbasu SA sau persoane din cadrul acesteia. In urma operatiunilor descrise nu s-au identificat acte, fapte sau inscrisuri de natura infractionala care sa apartina firmei Constructii Erbasu SA sau persoanelor din conducerea acesteia. Concluzia actelor de urmarire penala desfasurate in cursul zilei de ieri este ca SC Constructii Erbasu SA nu este implicata in faptele de evaziune fiscala cercetate", a mai aratat Cristian Erbasu, in comunicatul citat.

Parchetul Tribunalului Capitalei a inceput in ianuarie urmarirea penala in acest dosar, fata de 50 de persoane si 116 firme suspectate de evaziune fiscala si spalare a banilor. Anchetatorii au facut duminica 146 de perchezitii in Bucuresti si judetele Arad, Arges, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT si constructii si la locuintele reprezentantilor acestor societati.

Politistii au ridicat documente de la firmele perchezitionate, printre care Erbasu, UTI, Strabag, Romsys si Total Network Solution. De asemenea, perchezitii au fost facute si la locuinta lui Cristian Erbasu. In urma perchezitiilor, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, carduri bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizatia si patru arme de vanatoare detinute fara autorizatie.

La sediul Politiei Romane au fost audiate 90 de persoane, pentru care au fost emise mandate de aducere, printre acestea fiind si primarul comunei argesene Bradu. De asemenea, in atentia anchetatorilor ar fi si administratorii sau persoanele care controleaza firmele vizate in ancheta.

Primarul comunei argesene Bradu, Florin Fratica, si alte 32 de persoane au fost retinuti de procurorii Parchetului Capitalei. Anchetatorii cer luni Tribunalului Bucuresti mandate de arestare preventiva pentru 20 dintre cei 33 de retinuti, ceilalti urmand sa fie lasati sa plece, dupa ce le expira ordonantele de retinere, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit Politiei Romane, in dosar sunt vizati reprezentantii a peste 200 de societati comerciale care, in perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat. "De asemenea, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro catre persoanele in cauza, iar banii astfel obtinuti ar fi fost reintrodusi in circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare in baza unor documente fictive", a precizat sursa citata.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a precizat ca suspectii au initiat, derulat si participat la circuite evazioniste si de spalare a banilor, prin intermediul carora, folosindu-se de documente false si inregistrari contabile fictive, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii ar fi fost retrasi in totalitate in numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialistilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala si este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentand TVA si impozit pe profit. Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, sustin anchetatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri