Sorin Strutinsky ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract, potrivit DNA, citata de Mediafax.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele Soti Cable Neptun SRL si al CVM Tomis Constanta, a fost ridicat de anchetatori, miercuri, din Capitala, si dus la DNA cu mandat, pentru a fi audiat intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obtinute de MEDIAFAX, in 2012, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la o persoana, denuntatoare in cauza, o suma de bani, care ar fi reprezentat 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau sa fie incasate de SC Argos Industria SRL, ca parte a unui consortiu de firme, in baza unui contract incheiat in 11 decembrie 2012 cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, respectiv dragaj de intretinere pe Canalul Dunarea - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia - Navodari.

"In schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin Gabriel, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, a promis ca va determina functionarii institutiei ultim mentionate sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de SC Argos Industrial SRL. Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, consortiul de firme din care facea parte SC Argos Industrial SRL a incasat pretul lucrarilor executate (12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei), in baza contractului antementionat", sustin procurorii.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi a primit de la denuntator 635.886,80 lei, bani care ar fi fost virati din conturile bancare ale SC Argos in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL si SC New Open Sector SA, se mai arata in documentele citate.

De asemenea, Strutinsky ar mai fi primit si suma de 25.000 de euro, urmand ca diferenta de incasat, in cuantum de 112.000 de lei, sa fie achitata in cursul anului 2015, potrivit anchetatorilor. Sorin Gabriel Strutinsky are 47 de ani si a fost coleg cu Radu Mazare la Universitatea de Marina Civila, specializarea Eletrotehnica. El este presedintele Clubului de Volei Municipal, vicepresedinte al Federatiei Romane de Volei si presedinte al filialei constantene a UGIR-1903.

Strutinsky a intrat in mediul de afaceri ca actionar la Soti Cable Neptun SRL, alaturi de fostii sai colegi Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, jurnalisti atunci. In prezent, este presedinte al Soti Cable Neptun SRL, dupa ce Radu Mazare a iesit din actionariatul societatii in 2002, cand Sorin Strutinsky a cumparat partile sale sociale.

Numele lui Sorin Strutinsky si al Soti Cable Neptun SRL apar intr-o sesizare a ANI, facuta catre DNA in 8 decembrie 2014, cu privire la posibila savarsire de catre Radu Mazare a infractiunii de conflict de interese. Potrivit ANI, in calitate de reprezentant al municipiului Constanta, Radu Mazare a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) incheiate intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (SC Conpress Holding SRL si SC Soti Cable Neptun SRL), care il au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky.

De asemenea, in aprilie 2014 procurorii DNA au facut mai multe perchezitii la locuinta lui Strutinsky si la firmele de contabilitate care ii gestioneaza afacerile. Presa locala a relatat atunci ca perchezitiile procurorilor DNA au vizat o retea de off-shore-uri cipriote, care ar fi fost folosita in ultimul deceniu de Strutinsky pentru a transfera comisioanele pentru afaceri si terenurile retrocedate ilegal la Constanta de echipa de la Primaria lui Radu Mazare, aceleasi off-shore-uri figurand ca asociate in firme care detin terenuri puse la dispozitia investitorilor din judetul Constanta, dar sunt implicate si in proiecte finantate pe bani publici sau europeni. Conform editiei Forbes din 2011, Sorin Strutinsky figura ca asociat, potrivit Registrului Comertului, in aproape 40 de societati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri