Perchezitiile DNA de la Primaria Constanta si de la sediile mai multor firme au loc intr-un dosar ce are la baza sesizarea ANI privind conflictul de interese in cazul lui Radu Mazare, Primaria acordand contracte de 4,6 mil. euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. ANI s-a sesizat din oficiu, in 17 noiembrie 2010, in cazul lui Radu Mazare, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 si 2012-2016 ale primarului Constantei. De asemenea, au fost avute in vedere aspecte semnalate intr-un material de presa in care se arata ca Primaria Constanta plateste Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din statiunea Mamaia.

In acest sens, ANI a cerut mai multe documente de la Primaria Constanta, respectiv: contractul incheiat cu Conpress Holding SRL, care are ca obiect "paza bunurilor din Constanta", atribuit la data de 14.11.2008, valoarea acestuia fiind de 4,7 milioane lei; contractul incheiat cu Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza bunurilor din statiunea Mamaia", valoarea acestuia fiind de 8,7 milioane de lei; contractul incheiat la data de 25.06.2008 cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "organizarea spectacolelor artistice din perioada sezonului estival”; contract incheiat cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "prezentarea spectacolelor organizate cu ocazia zilei Constantei, valoare acestuia fiind de 630.000 lei; contractul incheiat la data de 01.09.2011 cu societatea comerciala Conpress Holding S.R.L, ce are ca obiect "asigurarea serviciilor de paza"; contractul incheiat cu societatea comerciala Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza si protectie primarie”, incheiat pentru perioada 15.02.2009-15.02.2012, valoarea acestuia fiind de 624.960 lei.

La solicitarea ANI, in 23 septembrie 2014, Primaria Constanta a transmis unele dintre documentele cerute. Ulterior, in 10 octombrie 2013, au fost solicitate Primariei Constanta si copii certificate dupa documente care au stat la baza procedurii de atribuire catre Soti Cable Neptun SRL a unui contract de finantare cu fonduri nerambursabile pentru organizarea de spectacole de Craciun, in 2013, in Oraselul Copiilor.

Primaria Constanta a transmis, in 8 noiembrie 2013, ca procedurile de atribuire demarate in mai multe randuri in vederea atribuirii contractului de finantare cu fonduri nerambursabile necesare sustinerii spectacolelor au fost anulate de fiecare data, iar la acea data erau in derulare noi proceduri, sedinta de atribuire fiind programata in 29 noiembrie. Intrucat documentele solicitate nu au fost trimise ANI pana in 16 ianuarie 2014, a fost trimisa o noua adresa in care erau solicitate aceleasi documente.

In 21 ianuarie, Primaria Constanta a comunicat ANI ca in 3 decembrie 2013 a fost atribuit SC Soti Cable Neptun contractul privind organizarea spectacolelor de Craciun, incheiat pentru perioada 6-30 decembrie 2013, a carui valoare era de 425.000 de lei inclusiv TVA, bani din bugetul local. "Cu privire la acest contract mentionam faptul ca acesta nu poarta semnatura olografa a primarului Radu Stefan Mazare, fiind semnat de o alta persoana «pentru» primar, mentiune ce se regaseste in continutul contractului. Raportul Procedurii de atribuire nr. 152705/02.12.2013, ce reprezinta rezultatul procedurii de selectie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finantare din fonduri nerambursabile necesare sustinerii spectacolelor ce vor fi organizate cu ocazia evenimentului «Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013», a fost supus spre aprobarea primarului Radu Stefan Mazare, semnat olograf de catre acesta", se mai arata in documentele procurorilor.

Anchetatorii sustin ca, din analiza unor documente depuse de SC Soti Cable Neptun SRL pentru atribuira contractului, rezulta ca experienta in organizarea evenimentelor "a fost probata doar cu documente eliberate de catre institutia finantatoare semnate olograf de catre directorul Directiei Relatii Internationale si Organizare Evenimente Petrica Munteanu, care a detinut si calitatea de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor". Astfel, potrivit procurorilor, SC Soti Cable Neptun ar avea o colaborarea constanta cu Primaria Constanta.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, obtinute de Mediafax, din informatiile existente in baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului, Radu Mazare si Sorin Strutinsky sunt asociati direct sau prin intermediul unor firme din care fac parte in opt societatile comerciale: SC Alliance Qwest Company SA - Radu Mazare cu 7,83% si SCKLD Services SRL cu 7,84%, firma in care Strutinsky detine 99%; SC Comtex SA - Radu Mazare cu 8,3% si SC KLD Services SRL8,3%, firma in care Strutinsky detine 99%; SC Conpress Group SRL - Radu Mazare cu 24 %, Strutinsky cu 24%; SC Eurosantis Corn Imvest SA - Mazare cu 7,83% si SC KLD Services SRL cu 7,84%, unde Strutinsky detine 99%; SC Ideea Contrast SRL - Mazare cu 33% si Strutinsky cu 33%; SC Sigma Trading SRL - Mazare cu 15,33% si Strutinsky cu 15,33%; SC Silk Estate SA - SC KLD Services SRL cu 7,84%, unde Strutinsky cu 99%, si Mazare cu 7,83%; SC Xenoti SRL - Strutinsky asociat cu 25 % si administrator, Radu Mazare cu 25%.

Din analiza documentelor obtinute de ANI a mai rezultat ca, in 10 iunie 2003, Radu Mazare a dobandit dreptul de proprietate asupra unei cote indivize de 4,16% (25,12 mp) dintr-un teren in suprafata de 605 mp in Bucuresti, iar in 18 octombrie 2012, Mazare ar fi dobandit dreptul de proprietate asupra unei cote indivize de 4% (35,68 mp) dintr-un teren in suprafata de 893 mp din Capitala. Ambele suprafete de teren sunt detinute in coproprietate, in cote parti indivize, printre coproprietari fiind si Sorin Strutinsky.

Potrivit datelor transmise ANI de Primaria Sectorului 1 in septembrie 2014, in perioada 2008-2014 au fost emise autorizatii de construire pentru un imobil cu patru etaje, cu 20 de apartamente, ai carui beneficiari sunt Mazare si Strutinsky si, ulterior, pentru lucrari de supraetajare a imobilului, cu un nivel, respectiv pentru alte cinci apartamente. Procurorii DNA fac perchezitii, joi, la sediul Primariei Constanta, precum si la sediile mai multor firme, intre care si SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele incheiate intre acestea si Primaria Constanta.

Surse judiciare au declarat ca procurorii au descins atat la la sediul SC Soti Cable Neptun SRL, cat si la punctele de lucru din Cluj si Constanta ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanta si la un punct de lucru din Bucuresti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanta al SC Polaris M. Holding si la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonata de primarul Constantei, Radu Mazare si de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac perchezitii la locuinta administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucuresti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca si la Carmen Ghermus (fosta Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urma fiind o persoana de incredere a lui Strutinsky. Anchetatorii vor ridica la perchezitii documente, respectiv facturi, chitante, extrase de cont, privind contracte incheiate de Primaria Constanta cu mai multe firme dintre cele vizate in acest dosar.

Astfel, sunt cautate documentele referitoare la relatiile dintre Primaria Constanta si SC Tripont Invest SRL si SC Property Development SRL, in perioada 2007-2010, pentru constructia unor centre comerciale tip mall in municipiul Constanta, in special actele privind solutionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire. De asemenea, sunt vizate toate contractele incheiate de Primaria Constanta cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M Holding SRL si SC Conpress Group SRL.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost retinut de procurorii DNA, miercuri, intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, urmand ca joi sa fie dus in instanta cu propunerea de arestare preventiva. El este acuzat ca ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri