Sindicatul RADEF a depus un denunt pentru abuz in serviciu la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie mpotriva fostilor ministri ai Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hasotti, Daniel Barbu si Gigel Stirbu.

In decembrie 2014, Sindicatul RomaniaFilm a formulat un denunt privind infractiunea de abuz in serviciu impotriva persoanelor care au detinut functia de ministru al Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hasotti, Daniel Constantin Barbu, Gigel Sorinel Stirbu, precum "si impotriva oricarei persoane care se face vinovata de consecintele" expuse in denunt. "Plangerea o formulam pentru infractiunea de abuz in serviciu prevazuta si pedepsita de articolul 297 din Codul de procedura penala, avand in vedere vatamarea produsa Regiei Autonome a Distributiei Exploatarii Filmelor «RomaniaFilm», cu sediul in Bucuresti, (...), reprezentata legal prin Director General dl. Marius Cristian Iurascu, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii. Implicit, vatamarea adusa Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor «RomaniaFilm» afecteaza drepturile si interesele salariatilor acesteia, membri ai sindicatului nostru", potrivit denuntului, obtinut de agentia de presa Mediafax.

Astfel, Sindicatul RomaniaFilm afirma in denuntul inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca regia are datorii, salariatii nu si-au primit salariile, iar la acest moment utilitatile nu pot fi platite din lipsa de fonduri. "Conform art. 297 alin (1) din Codul Penal, fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica", se mai arata in denuntul formulat la PICCJ.

In acelasi denunt, Sindicatul RADEF arata ca reprezentantii Ministerului Culturii au fost informati asupra situatiei in care se afla regia, a patrimoniului administrat, in special salile si gradinile de spectacol cinematografic, precum si cu privire la faptul ca exceptand trei cinematografe dintre cele preluate de autoritatile locale, in toate celelalte 104 cazuri autoritatile locale au ignorat obligatiie legale ce le reveneau in ceea ce priveste obligatia de difuzare de film cinematografic, stabilite prin Legea 303 din 2008.

Potrivit acestei legi, "pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultura, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure, pentru o perioada de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesara, difuzarea de film cinematografic - cu prioritate a acelor productii cinematografice realizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte activitati culturale". De asemenea, potrivit legii citate, "Consiliile locale sunt obligate ca in termen de maximum 4 ani sa asigure prin investitiile necesare reabilitarea, dotarea si modernizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic preluate".

In luna noiembrie, angajatii Sindicatului RomaniaFilm au pichetat sediul Ministerului Culturii, timp de o saptamana, incepand de pe 3 noiembrie 2014, dar nu au primit nicio rezolvare la problemele existente ale regiei. De asemenea, Sindicatul RomaniaFilm afirma, pe 7 noiembrie 2014, ca prin desfiintarea regiei se urmareste praduirea sa in campanie, iar unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de catre Victor Ponta, la momentul respectiv ministru interimar al Culturii si candidat la presedintie, iar altele au fost deja date unor edili, intre care Tudor Pendiuc. Intr-un comunicat de pe 7 noiembrie, Sindicatul Liber RomaniaFilm afirma ca a intrat in posesia unui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbtie a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

RADEF RomaniaFilm a predat, in perioada 2009 - 2010, un numar de 95 de sali si gradini de cinematograf catre autoritatiile publice locale si judetene. "Acestea aveau obligatia expresa prevazuta in Legea 303/ 2008 ca, in termen de patru ani, sa asigure investitiile necesare, reabilitarea, dotarea si modernizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. Dupa cum bine stiti, avand in vedere informarile anterioare, numai un numar de sase cinematografe functioneaza asigurand difuzarea de film cinematografic", se arata intr-o notificare adresata in luna septembrie de catre sindicatul RADEF fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Mihail Tintea a fost inlaturat din functia de director general al RADEF in mai 2007, fiind considerat, in urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei si de neexploatarea corespunzatoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scaderea veniturilor institutiei. Ulterior, el a depus actiune in instanta impotriva Consiliului de Administratie al regiei, cerand reintegrarea in functie.

Mihail Tintea a solicitat sa fie repus in functia de director general al RADEF RomaniaFilm si sa i se plateasca drepturile de care ar fi dispus in perioada suspendarii contractului sau individual de munca, dupa solutia definitiva pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 13 septembrie 2012. Dupa inlaturarea lui Tintea, in 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectiva, a generat numeroase proteste ale sindicalistilor RADEF.

Meca a fost apoi inlocuit de Marius Iurascu, care conduce RomaniaFilm din 18 iunie 2009. Pe 5 martie 2012, Iurascu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Razvan Ungureanu, in functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Atunci, Iurascu s-a suspendat din functia de director general al RomaniaFilm pe perioada mandatului sau de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimara a RomaniaFilm a fost preluata de Marcel Negruti, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iurascu a demisionat insa din functia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

Citeste si:

    RomaniaFilm (RADEF) este o regie autonoma in subordinea Ministerului Culturii, nesubventionata de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat si digitalizat, in doi ani ai echipei de management, conduse de Iurascu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploiesti (care astazi se numeste "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucuresti (care se afla in circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova si a deschis cinci sali de Caffe Cinema 3D, in Bucuresti, Ploiesti, Calarasi, Turnu Severin si Craiova. In prezent, si alte sali de cinema din reteaua RomaniaFilm sunt in curs de modernizare.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri