Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput verificarile in legatura cu faptul ca Elena Udrea a ajuns fara catuse la maini la arest, prin cercetarea administrativa urmand sa se stabileasca daca politistii au respectat procedura atunci cand i-au scos catusele, inainte de a o preda la unitatea de detentie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au autosesizat dupa ce in presa au aparut imagini cu Elena Udrea fara catuse la maini atunci cand iesea din masina cu care a fost dusa de la DNA la Arestul Politiei Capitalei. Elena Udrea a fost scoasa din sediul DNA, marti seara, cu catuse la maini si flancata de opt jandarmi, dupa ce a fost retinuta, si era incatusata in momentul in care masina anchetatorilor a plecat de la sediul DNA. In imaginile aparute in presa, in curtea Arestului central al Politiei Capitalei, Elena Udrea a coborat fara catuse si a inchis singura portiera masinii, inaintea ei iesind din autoturism unul dintre anchetatorii care o insoteau, informeaza Mediafax.

Potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor, "incatusarea este o masura politieneasca de prevedere si siguranta care consta in aplicarea catuselor pe incheietura mainilor unei persoane, in scopul limitarii mobilitatii fizice a acesteia". Incatusarea se efectueaza obligatoriu asupra celor urmariti, retinuti, condamnati si arestati preventiv, pe timpul transferarii sau al escortarii, precum si in alte situatii, cum ar fi cele in care persoanele se manifesta agresiv si sunt violente sau daca, din cauza starii psihice in care se afla, prezinta pericol pentru viata si integritatea lor corporala, a politist sau a altor persoane.

Incalcarea procedurii legale?

"Catusele se aplica in asa fel incat sa nu duca la ranirea sau vatamarea integritatii corporale a celui imobilizat. Catusele se scot numai daca a intervenit imbolnavirea grava a persoanei, pentru ca aceasta sa mearga la toaleta, pe timpul servirii mesei, precum si la depunerea acesteia in locurile de detinere, sub supravegherea atenta in acest timp", potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor. Procurorii anticoruptie au emis marti, la ora 21.40, ordonanta de retinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, dupa ce a stat aproape zece ore la DNA, unde si-a studiat dosarul si a fost audiata. In timp ce se indrepta de la iesirea din DNA spre masina Politiei, Udrea a spus: "Poti pune catuse Elenei Udrea. Nu poti pune catuse adevarului".

Elena Udrea va fi dusa miercuri din arest la instanta suprema, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul Microsoft. Potrivit DNA, Elena Udrea a fost retinuta pentru trei fapte de trafic de influenta - in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si pentru spalare de bani. Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Elena Udrea a dat la DNA o declaratie in care a raspuns cu privire la acuzatiile ce i s-au adus de procurori. Declaratiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decat acuzatiile anchetatorilor, a precizat Chiciu.

Un maldar de dosare si acuzatii

Elena Udrea a ajuns la DNA, dupa ce Camera Deputatilor a dat avize pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a deputatului PMP, in dosarele Microsoft si Gala Bute, in care este acuzata de fapte de coruptie. In 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. In 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventiva a deputatului, aratand ca a incalcat dispozitiile legale ale controlului judiciar, facand afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse. In dosarul Microsoft, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos este acuzat ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de una dintre cele doua persoane incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Potrivit anchetatorilor, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societati cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania. Udrea mai este acuzata in dosarul Microsoft ca a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in acelasi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justitie". Procurorii au aratat, in referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputatilor pentru arestare, ca Elena Udrea a fost denuntata la DNA de Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft.

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", au scris procurorii in referat. Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaratia martorului, extrasele de cont si inscrisuri olografe ridicate la perchezitii, in care sunt indicate sume de bani platite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri