Numarul presedintilor de Consilii Judetene care au probleme cu legea a ajuns la 22, din totalul de 41, iar prejudiciile care apar in dosarele DNA sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Paleta de infractiuni este foarte larga, cei mai multi fiind acuzati de abuz in serviciu, mita si trafic de influenta. wall-street.ro va propune un inventar al baronilor care au de returnat bani in vistieria statului.

Faptele de coruptie din administratia publica au creat statului prejudicii de circa 70 milioane de euro prin faptele de coruptie identificate in dosare, majoritatea acestora fiind instrumentate de DNA. Repartitia pe partide arata ca 15 sunt de la PSD, 5 de la PNL si 2 de la UDMR. Cele mai notorii cazuri sunt Nicusor Constantinescu, Adrian Duicu, Bunea Stancu si Horea Uioreanu.

Consultati HARTA INTERACTIVA a presedintilor de consilii judetene care au probleme cu legea. Dati click pe fiecare judet pentru a vedea acuzatiile, masurile luate in dosar si poza fiecarui baron local.

Lista ramane cu siguranta deschisa, insa cel mai recent nume pe lista presedintilor de CJ care au probleme cu legea este Silvian Ciuperca (PSD), presedinte al CJ Ialomita. El a fost retinut, pe 10 februarie, de procurorii DNA, intr-un dosar in care este suspectat de luare de mita, complicitate la abuz in serviciu si folosirea influentei pentru ca ar fi acordat contracte de consultanta pentru SC Consult Invest. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului, prejudiciul total care apare in dosar fiind de 1.577.000 euro.

Un alt baron local acuzat recent de procurorii anticoruptie ca ar fi facut afaceri cu banii statului este seful CJ Timis, Titu Bojin (PSD), acuzat de luare de mita si abuz in serviciu. Potrivit rechizitoriul DNA, Bojin ar fi intervenit pe langa mai multi primari din judet in vederea incheierii unor contracte cu SC Ecomet West SRL, fiind suspectat ca directiona bani din bugetul institutiei pe care o conducea in vederea finantarii acestor contracte.

Topul celor mai mari spagi este insa deschis de Nicusor Constantinescu (PSD), presedinte al CJ Constanta, trimis in judecata in patru dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a finantat Centrul Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in al treilea ca a atribuit ilegal terenuri. In alt dosar, baronul constantean este cercetat de procurori pentru luare de mita si incalcarea regimului armelor si munitiilor. Prejudiciul total in cazul lui Nicusor Constantinescu se ridica la 30 de milioane de euro.

Un alt baron acuzat ca ar fi pagubit statul cu milioane de euro este UDMR-istul Alexandru Kiss, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, acuzat de luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Potrivit rechizitoriului DNA, acesta ar fi produs un prejudiciu de 8,6 milioane de euro.

Si Horea Uioreanu (PNL), presedinte al CJ Cluj, se afla pe lista celor acuzati ca au adus mari prejudicii statului. Liberalul clujean a fost acuzat de luare demita, fals in inscrisuri si spalare de bani. In cazul lui, prejudiciul din dosar ajunge la 2,4 milioane de euro.

In pleiada penalilor de la conducerea consiliilor judetene mai sunt inscrisi, dintre liberali, Mircea Molot - presedinte al CJ Hunedoara din 2004, Aristotel Cancescu - sef al CJ Brasov aflat in prezent in arest la domiciliu pentru acordarea de contracte preferentiale prin care a adus un prejudiciu de 1,4 milioane de euro, Florin Turcanu - sef CJ Botosani, dar si Raducu George Filipescu, baronul de Calarasi. Din grupul celor de la UDMR, pe lista mai apare doar Borboly Csaba (CJ Harghita), care ar fi acordat mai multe plati pentru lucrari de constructie efectuate in baza unor decontari ilegale si nejustificate.

Bilantul baronilor din PSD aflati in fruntea consiliilor judetene care au intrat in vizorul justitiei pentru fapte de coruptie sau aflati in situatii de incompatibilitate arata ca acestia domina lejer topul. Astfel, lista este continuata de Cristinel Bigiu - seful CJ Buzau, Marian Oprisan - presedinte CJ Vrancea, achitat la inceputul lunii februarie de Judecatoria Cluj-Napoca, Mircea Cosma - CJ Prahova, Adrian Duicu - seful CJ Mehedinti, care ar fi facut trafic de influenta chiar in sediul Guvernului. Pe langa acestia, mai sunt anchetati, din tabara socialistilor, Gheorghe Bunea Stancu - CJ Braila, Constantin Nicolescu - CJ Arges, Liviu Dragnea - CJ Teleorman, Ion Prioteasa - CJ Dolj, Ion Cindrea - CJ Sibiu, Adrian Tutuianu - CJ Dambovita, Dragos Benea - CJ Bacau si Nicolae Mischie - CJ Gorj.

Potrivit raportului de activitate al DNA pentru perioada mai 2013 - mai 2014, numarul dosarelor inregistrate a fost de 4.183, cele mai dese infractiuni retinute in dosarele trimise in judecata fiind cele de luare de mita (121), trafic de influenta (128), abuz in serviciu (349), infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE (120), inselaciune (178) si evaziune fiscala (146).

Sursa foto: Coruptie/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri