Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, retinut vineri de DNA Suceava pentru abuz in serviciu, conflict de interese, uzurparea functiei si uz de fals, a fost pus sub control judiciar de Tribunalul Suceava, o solutie similara fiind luata si in cazul primarului din Brodina, Vasile Melen.

Tribunalul Suceava a decis, sambata seara, cercetarea sub control judiciar a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, si a primarului comunei Brodina, Vasile Melen. Cei doi au fost retinuti, vineri, pentru 24 de ore, de catre procurorii DNA Suceava, noteaza Mediafax. Dupa finalizarea sedintei de judecata, in jurul orei 16.00, prefectul Sinescu a parasit Palatul de Justitie si a mers acasa intrucat mandatul de retinere expirase, in timp ce primarul din Brodina a fost dus la arestul IPJ Suceava, fiind inca sub incidenta mandatului de retinere.

Decizia Tribunalului Suceava va fi contestata atat de catre avocatul prefectului, Silvia Tudor, cat si de DNA Suceava. Avocatul prefectului, Silvia Tudor, a declarat ca a a contestat masura controlului judiciar intrucat prefectul, prin atributiile pe care le are, nu poate sa nu intre in contact cu unii martori, care sunt angajati ai Prefecturii. Ea a spus ca a solicitat respingerea in totalitate a luarii unei masuri preventive fata de prefect.

Florin Sinescu, urmarit penal pentru cinci infractiuni

"Nu trebuie sa se ia nicio masura preventiva pentru ca niciuna din faptele incriminate nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni", a spus Silvia Tudor. Pe de alta parte, si procurorul sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat ca va contesta decizia Tribunalului Suceava. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmarit penal pentru cinci infractiuni de abuz in serviciu, de conflict de interese, uzurparea functiei, dar si de uz de fals.

Astfel, el este acuzat ca a refuzat sa-l demita din functie pe primarul PSD al comunei Udesti care fusese declarat in conflict de interese de catre ANI, decizie confirmata in 2012 printr-o hotarare a Curtii de Apel Suceava, ca a intervenit la APIA Suceava si a facut presiuni pentru ca primarului din Udesti sa i se acorde subventii sau ca nu a exercitat corespunzator controlul de legalitate a hotararilor CL Udesti permitand astfel ca o pasune sa fie trecuta ilegal in administrarea unei asociatii care a obtinut subventii de la APIA.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de abuz in serviciu pentru ca, la solicitarea expresa a primarului comunei Brodina, Vasile Melen, a intervenit pe langa functionari ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava si pe langa administratorul unei firme pentru a gasi o solutie de deblocare a conturilor Primariei Brodina, care avea o datorie in valoare de 462.315,93 lei din 2008 fata de o firma de constructie ce a reconstruit noua case distruse de inundatii, iar aceste datorii au fost inscrise ca arierate care sa fie platite de la bugetul de stat.

Totodata, prefectul mai este acuzat ca si-a incalcat atributiile de serviciu pentru a obtine ilegal un titlu de proprietate pe o suprafata de 26.103 metri patrati de teren in comuna Moldovita pe numele socrilor sai, cunoscand ca acestia nu detin documente de proprietate care sa dovedeasca modul de dobandire, legatura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciara sau inscrisuri care sa demonstreze ca sunt indreptatiti sa obtina un titlu de proprietate.

Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru ca, in calitate de prefect al judetului Suceava, a semnat catre ITM Suceava o adresa prin care a numit in comisia de concurs pentru postul de sef serviciu, la care a participat si sotia sa, Angelica Sinescu, doi subordonati, presedintele comisiei fiind un sef serviciu in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Suceava, care au declarat-o castigatoare a concursului pe sotia prefectului.

Prefectul de Suceava este acuzat si de uzurparea functiei pentru ca, profitand de functia de prefect, a intervenit pe langa seful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un barbat sa-si recupereze permisul de conducere, retinut in 27 decembrie 2014 de catre politisti din cadrul Serviciului Rutier Iasi intrucat a fost surprins de radar in timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteza era de 50 km/h.

Florin Sinescu mai este acuzat de uz de fals pentru ca in luna noiembrie 2012 si-a achizitionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost inmatriculat pe numele sau, folosindu-se cu buna stiinta de documente fictive pe numele sau, un contract de cumparare din Germania si un contract de vanzare - cumparare din 3 decembrie 2012 care, in realitate, nu a fost incheiat intre cele doua parti, si nici nu a fost semnat de catre vanzator, iar dupa ce a aflat ca se verifica modul in care si-a procurat autoturismul prefectul a vandut masina.

Florin Sinescu, legaturi stranse cu Vasile Melen

In acelasi dosar este cercetat si primarul comunei sucevene Brodina, Vasile Melen, pentru complicitate la abuz in serviciu pentru ca, in calitate de primar al comunei Brodina si administrator in fapt al firmei Forest Brod SRL, i-a solicitat prefectului Florin Sinescu, in 7 ianuarie 2015, sa intervina pe langa functionari din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primariei Brodina in valoare de 462.315,93 lei, cu penalitati de intarziere in suma de 1.201.357,80 lei, datorat din 2008 unei firme de constructii care a reconstruit noua case ce fusesera distruse de inundatii, sa fie evidentiat ca si arierat pentru a putea fi astfel achitata ulterior din bugetul de stat.

Solicitarea primarului a fost satisfacuta de catre prefectul Florin Sinescu, care in 12 ianuarie a intervenit pe langa directorul Trezoriei judetului Suceava si pe langa un alt director din institutie pentru a identifica o solutie la problema primarului din Brodina. In aceeasi zi, directorul Trezoreriei Suceava a telefonat omologului sau de la Trezoreria Radauti, unde Primaria comunei Brodina avea conturile deschise, pentru a se interesa de problema, in scopul gasirii rapide a unei solutii la solicitarea prefectului.

Dupa obtinerea acestor date, atat directorul Trezoreriei Suceava, cat si primarul Vasile Melen, impreuna cu jurista si contabilul Primariei Brodina, s-au intalnit in biroul directorului general al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava, unde au gasit solutia de rezolvare a problemei prin inregistrarea datoriilor ca arierate. De asemenea, la solicitarea primarului, prefectul Florin Sinescu a intervenit la administratorul si directorul firmei de constructii care avea de incasat datoria pentru a-l determina sa incheie o intelegere cu Vasile Melen pentru ca datoria de 462.315,93 lei sa fie achitata in 12 rate lunare a cate 50.000 lei, penalitatile de intarziere de 1.201.357,80 lei sa nu mai fie platite si sa fie incheiata o conventie scrisa intre parti care sa serveasca la deblocarea conturilor primariei Brodina.

Demersurile prefectului s-au concretizat prin incheierea unei conventii autentificate la biroul unui notar. Procurorii arata ca in acest caz complicitatea lui Vasile Melen consta in faptul ca, in baza unei intelegeri cu prefectul Florin Sinescu, i-a pus acestuia la dispozitie toate datele si documentele necesare pentru ca solicitarea lui sa aiba succesul scontat si ca a stiut pas cu pas tot ce intreprindea Florin Sinescu folosindu-se de functia de prefect, pentru a-si rezolva propria problema.

Vasile Melen mai este acuzat ca, in calitate de primar si-a incalcat atributiile de serviciu grevand bugetul local cu datorii pentru lucrari executate de Forestbrod SRL Brodina din perioada cand era administrata de el pentru lucrari de aparari de maluri distruse de calamitatile din anul 2008, ca urmare a accesarii unui credit, cu scopul de a plati arierate in valoare de 850.000 lei firmei SC Forestbrod SRL Brodina, la care acesta a fost asociat si administrator pana in 2012, dar pe care o administreaza in fapt si in prezent, creand astfel un prejudiciu Primariei comunei Brodina, dar si un avantaj patrimonial acestei societati, in care este interesat in mod direct.

Astfel, primarul a initiat in martie 2013 un proiect de hotarare de consiliu local pentru aprobarea unui imprumut in vederea achitarii datoriei catre Forestbrod, hotarare adoptata, iar apoi a incheiat si semnat un contract de imprumut cu termen de rambursare de 5 ani. Din acest credit, Vasile Melen a ordonantat la plata achitarea integrala a datoriei, semnand ordine de plata, prin care suma de 850.000 lei a fost virata in contul societatii sale pana la data de 29 mai 2013.

Florin Sinescu si Vasile Melen, retinuti de procurori

Procurorii anticoruptie sustin ca, in calitatea sa de primar, Vasile Melen a indeplinit acte si a luat decizii prin care s-au obtinut foloase pentru firma pe care o administreaza in fapt si in prezent si pe care a administrat-o si pana sa devina primar. Procurorii DNA Suceava au facut, vineri dimineata, perchezitii la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar si la Brodina in legatura cu modul in care au fost folositi banii publici pentru reconstructia a de case pentru sinistratii din localitate, in urma inundatiilor din 2008.

Dupa aceste perchezitii, prefectul Florin Sinescu si primarul din Brodina au fost dusi la sediul DNA Suceava, au fost audiati, iar apoi retinuti. Primarul din Udesti, Savel Botezatu, cercetat si el in acest dosar, este arestat preventiv de la sfarsitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri