Deputatul Sebastian Ghita, acuzat de sprijinirea unui grup infractional in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ramane sub control judiciar dupa ce instanta suprema i-a respins plangerea la masura dispusa de procurorii DNA Ploiesti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea deputatului Sebastian Ghita impotriva ordonantei procurorilor DNA privind controlul judiciar, parlamentarul, pus sub acuzare in dosarul omului de afaceri Iulian Hertanu, ramanand sub incidenta masurii preventive, au declarat reprezentantii biroului de presa al instantei supreme, scrie Mediafax.

Sebastian Ghita, pus sub control judiciar in 17 februarie sub acuzatia de sprijinirea unui grup infractional in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, a contestat aceasta masura in 19 februarie.

In acelasi dosar au fost pusi sub control judiciar deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, tot pentru sprijinirea unui grup infractional. Si acestia au contestat masura DNA, iar instanta suprema le-a respins ca inadmisibile plangerile. Tot sub control judiciar a fost pus si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, masura fiind dispusa luni de procurorii anticoruptie.

Conform anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro. In acest dosar, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba.

Conform procurorilor, in perioada 2011 – 2015, presedinte Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai S.C. Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghita si fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzati ca ar fi intervenit pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale la nivelul unor functionari ai S.C. Hidro Prahova SA si ar fi exercitat interventii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala a contractului de la Comarnic catre asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputati sunt acuzati ca au facut interventii si pe parcursul derularii contractului, pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala a platilor.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri